petek, 29 marca, 2024
DomaŠportPodrobnosti 29. dirke Po Sloveniji

Podrobnosti 29. dirke Po Sloveniji

Podrobnosti 29. mednarodne kolesarske dirke so razkrite – od 14. do 18. junija bomo uživali v petih razgibanih etapah in predstavah nekaterih najboljših kolesarjev sveta. Karavana bo skupaj prevozila preko 833 kilometrov in s tem znova ustvarila čudovito razglednico Slovenije, ki jo bo videl cel svet.

Dirka ob visokem 30. jubileju prve izvedbe prinaša razgibano traso s povsem odprtimi možnostmi za številne kolesarje. Ob pogledu profila četrte, kraljevske etape je vsakomur jasno, da se bodo v boj za končno slavje spustili le najboljši hribolazci, vendar pa so preostale štiri etape na papirju povsem odprte. Na njih morda ne bodo blesteli klasični šprinterji, prav tako bo trasa dopuščala pobege. Skupna razdalja dirke je 833,3 kilometra, skupna višinska razlika pa znaša kar 9.134 metrov:

1. etapa: Celje – Rogaška Slatina, 188,6 km
2. etapa: Žalec – Ormož, 163,1 km
3. etapa: Grosuplje – Postojna, 173,4 km
4. etapa: Ljubljana – Kobarid, 165,6 km
5. etapa: Vrhnika – Novo mesto, 142,6 km

Dirkanja na domačih cestah se veselita tudi Luka Mezgec (Team Jayco AlUla) in Domen Novak (UAE Team Emirates), ki sta svoje poglede na dirko razkrila na predstavitvi dirke. Novak se bo zagotovo želel dokazati na četrti etapi z dvojnim vzponom na Kolovrat, kjer je v preteklosti že blestel: »Vzpon poznam z Dirke po Italiji, celotno etapo pa ocenjujem kot pravo kraljevsko etapo, prepričan sem da se bo tukaj tudi odločilo o skupnemu zmagovalcu dirke.« Mezgec bo svoje priložnosti iskal na ostalih etapah, po profilih ima kar nekaj možnosti za uspešne napade, je pa že razkril da bo prvo ime njegove ekipe Dylan Groenewegen. Kljub temu smo prepričani, da bo imel Luka na domači dirki možnost za dokazovanje. Svojo prisotnost so sicer že potrdile štiri ekipe najvišje kategorije WorldTour, skupno je za zdaj na dirki prijavljenih 19 ekip. (Tour of Slovenia)

(foto: Sportida)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča