petek, 29 marca, 2024
DomaKronikaPodrobnosti tragične nesreče v 'višnjegorcu'

Podrobnosti tragične nesreče v ‘višnjegorcu’

Ob 13.18 uri se je na dolenjski avtocesti pred Višnjo Goro proti Novemu mestu zgodila huda prometna nesreča. Po prvih uradnih podatkih sta v nesreči umrli dve osebi (slovenska državljana), več ljudi je poškodovanih, je za DolenjskaNews povedala Aleksandra Golec, predstavnica za odnose z javnostmi PU Lj. Avtocesta je zaprta in bo zaprta še nekaj ur, saj je bilo v nesreči udeleženih 11 vozil.

ZADNJE SPOROČILO POLICIJSKE UPRVE LJUBLJANA (21.09h):

V nesreči je bilo udeleženih 11 vozil, od tega 2 tovorni vozili in 1 kombi, ostala so bila osebna vozila. V vseh nesrečah skupaj sta dve osebi umrli, ena je huje poškodovana in osem oseb lažje poškodovanih.

Po doslej znanih podatkih je 73- letnik voznik osebnega vozila vozil v smeri Novega mesta, ko je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo izgubil oblast nad vozilom in trčil v odbojno ograjo in obstal na voznem pasu avtoceste. V tem vozilu ni bilo poškodovanih oseb.

Za njim je pripeljalo tovorno vozilo s priklopnikom, ki je pred nesrečo varno ustavilo, v njegov zadnji del pa je zaradi neprilagojene hitrosti trčil 53 – letni voznik kombija. Voznik kombija se je lažje poškodoval, prav tako so se lažje poškodovali trije potniki, ena potnica je huje poškodovana, dva potnika v kombiju pa sta zaradi poškodb umrla na kraju.

Naslednji je pripeljal 27 – letni voznik osebnega vozila, ki se je izogibal vozilom in zato trčil v odbojno ograjo. V tem vozilu ni bilo poškodovanih oseb. 22 -letnik voznik osebnega vozila za njim se je prav tako izogibal delom vozil na cesti in jih nekaj prevozil, ter se nato varno ustavil. V vozilu se ni nihče poškodoval.

Za vsemi navedenimi je varno ustavil voznik tovornega vozila s priklopnikom, za njim pa so se ustavila še štiri osebna vozila. 47 – letni voznik osebnega vozila, ki je pripeljal za njimi pa je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v vozila, ki so se varno ustavila zaradi nesreč. V tej nesreči so bili eden od voznikov in trije potniki lažje poškodovani.

Povzročiteljem prometnih nesreč z materialno škodo oziroma nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami bodo policisti izdali globe, zoper povzročitelja nesreče s smrtnim izidom in hudimi telesnimi poškodbami pa bodo podali kazensko ovadbo na pristojno državno tožilstvo. Avtocesta je bila zaradi ogleda kraja nesreče in nato odstranjevanja posledic dlje časa zaprta.

Reševalci NMP Ljubljana in zdravnik ZD Ivančna Gorica so na kraju oskrbeli eno huje in deset lažje poškodovanih oseb. Devet poškodovancev so v nadaljnjo oskrbo prepeljali v UKC Ljubljana. Avtocesta je bila zaprta vse do 19. ure.

Kot ste nam sporočili bralci je policija voznike osebnih vozil v zastoju obrnila nazaj oz. so v spremstvu lahko zapustili avtocesto. Na omenjenem odseku AC, med Grosupljem in po izvozu za Višnjo Goro, je omejitev hitrosti 100 km/h. Na tem odseku namreč ni odstavnega pasu. Pred 12 leti se je v višnjegorskem klancu (sicer v obratno smer) zgodila prav tako huda nesreča, ko so v verižnem trčenju in meglenem vremenu trčilo 38 vozil. Takrat so umrli trije ljudje.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča