četrtek, 28 marca, 2024
DomaSvetPogajanja med Ukrajino in Rusijo končana

Pogajanja med Ukrajino in Rusijo končana

Na ukrajinsko-beloruski meji ob reki Pripjat  sta se na pogajanjih srečali ukrajinska in ruska delegacija. Malo pred 18. uro so se pogajanja končala. Po poročanju tujih medijev se bodo udeleženci vrnili v svoje prestolnice, kjer se bodo posvetovali o današnjih pogajanjih. Pogovori se bodo sicer nadaljevali v prihodnjih dneh.

Kijev zahteva takojšen umik ruskih sil. Medtem pa se spopadi v Ukrajini nadaljujejo. “Danes sem podpisal prošnjo za članstvo Ukrajine v EU. Gotovo je to resnično,” je na spletu zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ob tem priložil fotografijo podpisa.

Po nekaj urah tišine so se v ukrajinski prestolnici in v Harkovu zjutraj znova zaslišale eksplozije, sirene so se oglasile tudi v Černigovu na severu države. Ruska vojska je po navedbah tamkajšnjega župana zavzela pristaniško mesto Berdjansk. Ukrajinska vojska je sicer sporočila, da so Rusi davi upočasnili ofenzivo. “Ruski okupatorji so zmanjšali tempo ofenzive, vendar še vedno skušajo napredovati na določenih območjih,” so zapisali v ukrajinskem generalštabu.

Odkar je Rusija pred petimi dnevi začela invazijo, je iz Ukrajine v sosednje države pobegnilo že več kot pol milijona ljudi, je sporočil Visoki komisar Združenih narodov za begunce Filippo Grandi. Več kot polovica naj bi se zatekla na Poljsko. Anonymous je danes spet ohromil delovanje ruske državne tiskovne agencije Tass.

Švica, ena izmed priljubljenih destinacij za ruske oligarhe in njihov denar, bo zamrznila rusko premoženje, vključno s premoženjem ruskega predsednika Vladimirja Putina, premierja Mikhaila V. Mishustina in zunanjega ministra Sergeja V. Lavrova.

“Slovenskim državljanom, ki so na območju Rusije in Belorusije, svetujemo, da zaradi omejitve letalskih povezav in povečanega varnostnega tveganja državi zapustijo. Odločijo naj se za varne poti po lastni izbiri,” je na Twitterju zapisalo ministrstvo za zunanje zadeve. Dopoldne je MZZ odsvetoval vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo.

(foto: twitter @BelarusMFA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča