petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaPoklukar minister, pred tem besedni spopad političark

Poklukar minister, pred tem besedni spopad političark

DZ je z 54 glasovi za in 31 glasovi proti Boštjana Poklukarja danes imenoval za ministra za notranje zadeve. Na tej funkciji bo nasledil Tatjano Bobnar, ki je decembra odstopila. Poklukar bo sicer ministrski položaj zasedel že drugič, saj je bil notranji minister tudi v vladi Marjana Šarca.

Začetek seje pa je zaznamoval besedni spopad med predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in vodjo poslanske skupine SDS Jelko Godec zaradi prekinitve seje, ki bi se morala začeti ob 9. uri, a jo je Klakočar Zupančičeva prestavila na 10. uro.

Jelka Godec je postavila vprašanje, če bi sejo prekinili tudi v primeru, da bi zamudila ona ali kdor koli od poslancev. Klakočar Zupančičevo je prosila za obrazložitev. Slednja ji je odgovorila, da predsedujoči lahko prekine delo državnega zbora in določi, kdaj se bo nadaljevalo. Pri tem ni treba podati obrazložitve. “Če bom prekinila sejo, jo bom prekinila tudi brez obrazložitve,” je bila jasna Klakočar Zupančičeva.

A Godčeva je vztrajala z besedami: “V SDS menimo, da je predsednica ponovno kršila poslovnik in prosim, ne zavijajte z očmi, ker vam bom naštela še zavračanje pisnih poslanskih vprašanj, zavračanje amandmajev opozicije, sedaj pa še kršenje poslovnika.” V odgovor je Klakočar Zupančičeva dejala: “Jaz predsedujem tej seji, ni nujno, da poda predlagatelj obrazložitev, ampak jaz sem se odločila, da bo predlagatelj podal to obrazložitev in ker je ustrezno skomuniciral moj zadržek, sem se odločila, da prekinem sejo. In gremo naprej.” 

Ko je poslance nagovoril premier Golob, je v dvorani spet završalo in predsednica je pozvala k miru, poslanci SDS pa so pri tem sejo protestno zapustili. Ostal je le Anže Logar, ki je dvorano zapustil nekoliko kasneje. (STA)

(foto: Vlada RS)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča