ponedeljek, 29 aprila, 2024
DomaLokalnoPoletni solsticij, potem še kresna noč

Poletni solsticij, potem še kresna noč

Pred nami je sončev obrat oz. najdaljši dan leta na severni polobli, ko se začne še koledarsko poletje. Letošnji solsticij bo nastopil danes ob 16.59 uri. Poletni solsticij je posledica nagiba Zemljine osi glede na Sonce, zaradi česar se zdi, da Sonce potuje po nebu.

Med poletnim solsticijem je severni del Zemlje obrnjen najbolj proti Soncu, kar pomeni, da prejme največ sončne svetlobe.

Beseda solsticij izvira iz latinskega izraza solstitium, ki je sestavljen iz besed sol (sonce) in stare (stati). Skupaj pomeni »sonce, ki stoji«. Izraz se nanaša na trenutek, ko se zdi, da sonce stoji na nebu in doseže najvišjo točko na svoji poti. Na ta dan Sonce preseže svojo največjo deklinacijo in se začne premikati nazaj proti nebesnemu ekvatorju.

Od poletnega solsticija dalje sonce pojema, zato so naši predniki verjeli, da ogenj, zakurjen na kresno noč, pomaga soncu ohraniti in pomnožiti njegovo moč. V Sloveniji se poletni solsticij imenuje tudi ivanovo ali kresna noč ter je priljubljen praznik, ki ga ljudje praznujejo na predvečer 24. junija, na god svetnika Janez Krstnika.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča