torek, 23 aprila, 2024
DomaSlovenija'Policija je servis državljanov in ne politike'

‘Policija je servis državljanov in ne politike’

Opozicijske stranke se sprašujemo, ali ima kdor koli v tej državi pravico omajati zaupanje v Policijo, ki jo imajo državljani, je dejal poslanec LMŠ Rudi Medved in odgovoril, da te pravice nima nihče. Policija je namreč servis državljanov in ne politike, je dodal.

Skupina 39 poslank in poslancev strank LMŠ, SD, Levica in SAB zahteva parlamentarno preiskave za ugotavljanje morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za nedopustno politično vmešavanje v delo policije, in sicer od 13. marca lani. Poslanec LMŠ-ja Rudi Medved pravi, da so prepričani, da bo preiskava dokazala, da se vladajoča politika vtika v predkazenske postopke, jih zavira in otežuje delo policije.

Omenil je tudi ravnanje policistov na protestih in pisanje glob protestnikom, tudi taksistom na zadnjih protestnih akcijah. Gre za nesorazmerne ukrepe, in “obstajajo pričevanja, ko je bilo policiste sram, da so to počeli”, je dejal. Po njegovih besedah obstajajo “tudi resni namigi, da je to naročil sam minister Aleš Hojs”.

Prepričan je, da gre za sistemsko podrejanje policije in da si je vodilna stranka SDS – ob pomoči ali nemem spremljanju drugih koalicijskih strank – “s kadrovskimi postopki pripravila teren za podrejanje policije”.

Notranji minister Aleš Hojs je danes na novinarski konferenci o epidemičnih razmerah navedel, da je parlamentarna preiskava “popolnoma legitimen in povsem razumljiv vzvod parlamentarcev. Sam bom z največjo mero odgovornosti, z vsemi podatki, z vsemi dokumenti sodeloval. Nikakršnih zadržkov ni, da v takih postopkih ne bi sodeloval.” (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča