Policija odkrila osem žrtev in tri osumljence

0
3372

Direktor PU Ljubljana Damjan Petrič je predstavil dosedanje izsledke preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja, tudi v luči očitkov na delo Policije. V sklopu obsežne preiskave in več opravljenih razgovorov so zaznali 10 kaznivih dejanj in identificirali tri osumljence.

Damjan Petrič je uvodoma poudaril, da ljubljanski policisti in kriminalisti – tako kot v vseh drugih primerih – tudi v preiskavi suma kaznivih dejanj spolnega nasilja primer obravnavajo skrbno in temeljito.

Že od pojava prvih informacij 20. avgusta skupina policistov in kriminalistov zadevo aktivno preiskuje. V prvi fazi so imeli sicer na voljo le informacije, dosegljive v medijih, in anonimna pričevanja. Kriminalisti so že med prvim vikendom opravili vrsto razgovorov, pregledali so več tisoč komentarjev na različnih družbenih omrežjih. Na ta način so identificirali osebe, ki bi lahko imele koristne informacije.

Petrič je dejal, da je sodelovanje žrtev zelo pomembno, saj se tovrstna kazniva dejanja večinoma zgodijo v zaprtih krogih, dejanske okoliščine dogodka pa večinoma poznata le žrtev in osumljenec.

25. avgusta je Policija opravila razgovor s pričo, ki je prva navedla domnevne žrtve kaznivih dejanj. Naslednji dan je bilo o ugotovitvah obveščeno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, predlagana pa so jim bila posamezna preiskovalna dejanja. Policisti in kriminalisti so do danes opravili že 64 razgovorov, z nekaterimi so govorili tudi večkrat.

Med preiskavo so se srečevali s situacijami, ko so se osebe izogibale stiku s Policijo, prav tako so določene žrtve že podano prijavo umaknile. Določeni posamezniki se nahajajo v tujini, zato Policija sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi.

Do zdaj so tako odkrili osem oškodovancev za 10 primerov kaznivih dejanj iz poglavij zoper življenje in telo, spolno nedotakljivost, zoper človekovo zdravje in zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Identificirali so tri osumljence. Ugotovili so, da so bila kazniva dejanja (razen premoženjskih) storjena v preteklih letih, najstarejše se je zgodilo pred 35 leti. V navedenih primerih so znane tako žrtve kot osumljenci teh dejanj.

Petrič je zavrnil vse očitke na račun dela Policije in dinamike izvedenih ukrepov. Preiskava se vodi v skladu s kriminalistično taktiko preiskovanja kaznivih dejanj, s ciljem raziskati vse primere v celoti, so zapisali na ljubljanski policijski upravi.

Intenzivna kriminalistična preiskava poteka naprej, Policija pa preverja še nekaj anonimnih prijav različnih drugih kaznivih dejanj. Dodatnih podrobnosti ne morejo razkriti, saj bi lahko tako ogrozili preiskavo. Vse žrtve ob tem pozivajo, naj sodelujejo s Policijo in dejanja prijavijo, so še sporočili s PU Ljubljana.

Preiskavo so sprožila anonimna pričevanja in medijska poročila o domnevnem spolnem nasilju 28 – letnega Novomeščana.