četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaPolicijski sindikat v zaostritev stavke ‒ strogo nadziranje spoštovanja ukrepov

Policijski sindikat v zaostritev stavke ‒ strogo nadziranje spoštovanja ukrepov

Slednje naj bi predvidoma trajalo tri ure. Policijskega sindikata Slovenije so sporočili, da bodo zaradi neodzivnosti vlade in ministra Hojsa na različnih območjih v Sloveniji zaostrili stavko. Napovedujejo dosledno izvajanje nalog in strog nadzor nad upoštevanjem ukrepov za zajezitev epidemije.

V policiji sicer od ponedeljka velja nov akt o sistemizaciji delovnih mest, ki po navedbah vodstva policije prilagaja organizacijo dela novim varnostnim izzivom. Kot so pojasnili, se policija v zadnjem desetletju srečuje z velikimi varnostnimi izzivi, kot so povečani tokovi nedovoljenih migracij, prometna preobremenjenost avtocest, nove oblike kriminala in obvladovanje razmer v času epidemije covida-19.

Medtem iz vrst policistov prihajajo tudi očitki, da novosti prinašajo povečanje administracije, moti pa jih tudi sprememba umestitve NPU-ja. Številni policisti so do novosti skeptični, saj menijo, da se z aktom “množijo najvišje vrednotena delovna mesta v policiji”, je poudaril predsednik Policijskega sindikata Slovenije Rok Cvetko. “Ta delovna mesta se očitno sistemizirajo za premestitve uslužbencev, ki bodo, kot kaže, odstavljeni, ko bo policija dobila novega generalnega direktorja policije,” je prepričan. Po njegovih besedah tako akt še zdaleč ne sledi principom kariernega sistema, saj je v “večini primerov prirejen določenim posameznikom in interesnim skupinam”.

Vodstvo policije očitke zavrača, saj naj akt ne bi posegal v obstoječi karierni sistem, pač pa se urejajo določena delovna mesta, ki so potrebna za izvajanje nalog policije. Na očitke o kopičenju najvišje vrednotenih delovnih mest pa odgovarjajo, da je ustrezna sistemizacija potrebna zaradi ustreznega organiziranja dela in delegiranja nalog.

Zaostritev je po trditvah sindikata namenjena zagotavljanju višje stopnje varnosti javnega zdravja državljanov. Ob tem sporočajo, naj se ljudje zaradi morebitnih nevšečnosti ali slabe volje zaradi izvajanja ukrepov obrnejo neposredno na vlado, ki je ukrepe sprejela. Z današnjo aktivnostjo želijo policisti vladi sporočiti, da svoje obveznosti izvajajo v skladu s predpisi. “Tak odnos pričakujemo tudi od vlade, saj še vedno živimo v pravni in demokratični Republiki Sloveniji, kjer še vedno veljajo pravice in standardi enakopravnosti,” so sporočili.

V PSS-ju so prepričani, da bi vlada lahko odprta vprašanja rešila v nekaj dneh. “Vse kaže, da vlada ne samo, da ni učinkovita pri obvladovanju covida-19, ampak je očitno neučinkovita tudi pri razreševanju sporov, ki jih sama povzroča,” so zapisali in napovedali, da so današnje aktivnosti šele uvod v širše zaostrovanje stavke. (MMC/RTV Slo)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča