sobota, 20 aprila, 2024
DomaKronikaPolicista živa in okrevata, etnična problematika še bolj

Policista živa in okrevata, etnična problematika še bolj

Nekaj v tej naši Sloveniji ne štima. Če odgovorne ni predramil današnji dogodek, potem očitno res nekdo čaka na smrtne žrtve. Romska problematika ni domena JV Slovenije, pač pa celotne Slovenije. In pri tem prosim, da se ne odzivajo razne nevladne organizacije, ki zadevo morda poznajo samo z ene plati, vsaj to so v zadnjih desetletjih večkrat posiljevale javnosti, tudi nam, ki pa te razmere poznamo bolje in tudi drugo plat oz. se s problematiko in neuspešno integracijo Romov v družbo soočamo, jo spremljamo.

Napredka ni. Je pa veliko kriminala, takšnih in drugačnih prestopkov določenih pripadnikov etnične skupnosti. Tukaj je droga, orožje in po slovenski zakonodaji nedovoljene poroke mladoletnih in še kaj. Prav tako se nenadzorovano deli davkoplačevalski in evropski denar.

Že večkrat sem omenil, pa bom tudi danes, da je vsaj 90 odstotkov dnevnih poročil Policijske uprave Novo mesto zapolnjenih prav z naslova neuspešne integracije oz. jo sestavljajo pripadniki etnične skupnosti, a seveda o tem policija ne sme eksplicitno poročati. A ljudem, ki živimo v teh krajih, je povsem jasno.

In vsekakor v zadnjem primeru mi še nekaj ni jasno: 25-letni voznika brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti že 33-krat obravnavali zaradi cestno prometnih kršitev! Torej kolikokrat je bilo vozilo vrnjeno lastniku oz. uporabniku s strani sodišča in kako si lahko nekdo, ki ni nikoli delal oz. bil zaposlen lahko privošči takšno vozilo. Čeprav ni novo, ima na trgu še vedno ceno in to takšno, ki si ga dva pridna zaposlena v marsikaterem podjetju v Sloveniji, težko privoščita.

Priznam, sem nestrpen, ampak do neodzivnosti oz. neučinkovitosti vseh pristojnih institucij in politike v Sloveniji (ne glede na barvo, saj do zdaj ni še nihče poskrbel za napredek), ki brez pravega nadzora ‘tala’ naše cekine lenuhom, ki se že desetletja, sploh pa v času samostojne Slovenije, izgovarjajo samo na svojo t.i. etnično skupnost, pa čeprav so državljani Slovenije, tako s pravicami in dolžnostmi. Vsekakor se ob tem zapisu opravičujem tistim pripadnikom romske skupnosti, ki ste se vključili v življenje ostalih državljanov Slovenije. Prav tako vem, da vas lahko prav vaši pripadniki najbolj ovirajo pri odločitvah za delo oz. vključevanju v družbo.

Vsekakor pa v nesreči poškodovanima policistoma želim uspešno okrevanje in še naprej dobro delo, ki ga bodo morda nekoč cenile tudi druge institucije in odgovorne za zločine primerno kaznovale. Saj zato imamo zakone, kajne?

Robert Erjavec, vedno strpen do poštenega, tudi do Tomija, ki je utrpel hude poškodbe, je policist, družinski človek, sovaščan, moj znanec. 

(na fotografiji je vozilo s katerim je večkratni kršitelj pokosil policista) Foto: PU Nm

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča