petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPolicisti s stavko

Policisti s stavko

Policijski sindikat Slovenije je danes (ponedeljek) začel stavko po vsej Sloveniji. “V tem času bomo zagotovili minimalni delovni proces, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja ter izpolnjevanje mednarodnih obveznosti,” je zatrdil predsednik sindikata Rok Cvetko, ki pričakuje, da se bo stavki pridružila velika večina od 5000 članov. Sindikat policistov Slovenije pa se stavki ne bo pridružil.

Stavka bo trajala do sklenitve stavkovnega sporazuma z vlado, preneha pa lahko z odločitvijo stavkovnega odbora, a brez ustreznih rešitev glede štirih stavkovnih zahtev take odločitve ni mogoče pričakovati, je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Rok Cvetko.

Razlog za stavko je enostranski poseg vlade v pravice, pridobljene s sporazumom o razreševanju stavkovnih zahtev, s čimer policistom odreka pravico do dveh plačnih razredov višjih plač. Kot je pojasnil, vlada krši stavkovni sporazum iz leta 2018 v zvezi z analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice – na podlagi ugotovitev analize fakultete za upravo bi morali vsi policisti dobiti višjo osnovno plačo.

Zahtevajo tudi razrešitev problematike napredovanja policistov. “Večina policistov, ki bi formalne pogoje za napredovanje izpolnili že letos, bo tako lahko napredovala šele v letu 2022, kar pomeni, da bi jih v enem letu država oškodovala za najmanj dodatnih 600 evrov neto,” je opozoril Cvetko.

V PSS tudi zahtevajo spremembe zakona o organiziranosti in delu v Policiji, s katerim bi omogočili kolektivno urejanje pravic uslužbencev. Prav tako želijo, da jih vlada, ministrstva in vodstvo Policije začnejo po večmesečnem opozarjanju “sprejemati kot enakopravnega socialnega partnerja v socialnem dialogu, kot je bilo to uveljavljeno v preteklih letih”. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča