ponedeljek, 26 februarja, 2024
DomaSlovenijaPolitiki kot troli radi komentirajo, a se očitno tudi ujamejo

Politiki kot troli radi komentirajo, a se očitno tudi ujamejo

Res je, živimo v času sodobne tehnologije, a vprašanje je, koliko smo pri tem pošteni. Na socialnih omrežjih je veliko lažnih profilov, ki pa imajo pri nas očitno tudi politično ozadje oz. se za temi t.i. troli skrivajo simpatizerji določene politične opcije, ali pa kar politiki sami. Tudi sam sem pred časom pri svojih objavah, ki so bile zelo resnične o spornih poslih, zasledil t.i. politične trolčke. Tokrat je bila pri pisanju nespretna poslanka SDS.

Poslanka SDS-a Alenka Jeraj je tvit novinarja Dela deloma komentirala s svojega profila, deloma pa kot uporabnica Kopriva, in s tem razkrila, da uporablja dva Twitter profila.

Politiki kot troli radi komentirajo, a se očitno tudi ujamejo
(foto: twitter)

Uporabnica Kopriva60918021 je v ponedeljek na družabnem omrežju Twitter ob komentiranju zapisa novinarja Dela Novice Mihajloviča o ukrepih, ki veljajo na smučiščih, zapisala, da je morala na Rogli ob nakupu vozovnice pokazati negativni izvid testa. Kmalu za tem pa se je pojavil še drugi del oziroma nadaljevanje tvita, ki je bil objavljen s profila poslanke SDS-a Alenke Jeraj, ki je smiselno dopolnil in sklenil prvi del.

V njem je zapisala, da jo pri širjenju virusa bolj skrbijo gruče v mestih in na trgih, kjer ljudje hodijo brez mask. Avtor članka na spletnem portalu Pod črto Anže Voh Boštic o tako imenovanem astroturfingu je potrdil, da gre za značilen primer ustvarjanja lažne javnosti.

“To je v bistvu eklatanten primer astroturfinga – ko se osebe z neko politično ali gospodarsko agendo skrivajo za profili, ki dajejo navzven občutek, da je to profil človeka z ulice, ki je nepovezan z neko politično agendo,” je za Radio Slovenija povedal Voh Boštic.

Ob tem je dodal, da afera potrjuje hipotezo, da stranka SDS ob pomoči mreže profilov na Twitterju promovira svojo politiko in napada nasprotnike. “Ne gre za neke naključne osebe iz javnosti, ampak je to koordinirana akcija, kjer se politični predstavniki, stranka, ljudje okoli te stranke skrivajo za lažnimi profili in izvajajo astroturfing zato, da bi po eni strani pokazali svoje politične parole kot neko mnenje ljudi, pa tudi da bi utišali kritike vlade in stranke,” je razložil.

Omenjeni anonimni profil sicer deluje šele en mesec, je pa dejaven tako rekoč vsak dan. Jerajeva je v odzivu za naš radio potrdila, da je omenjeni profil ustvarila januarja in da ga bo zaprla. Preostalega ni želela komentirati. (MMC RTV Slo)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča