Polna ‘surla’ še ne pomeni koronavirus!

0
1552

V času korone in posledično panike, človek doživi marsikaj. Moja izkušnja je pač takšna, da v vseh svojih skoraj pol stoletja tlačenja grude in delovanja za cekin, skoraj trideset let, še nikoli v nisem bil na bolniški, zdaj pa me v teh dneh že skoraj vsak, zaradi polnega nosu oz. drugačne barve glasu od t.i. moje normalne, bolj ali manj pošilja na teste za korono. Od večine teh tako panično zaskrbljenih sam premorem več znanja z zdravstvenega področja kot tisti, ki bi me radi zaradi polnega nosu že imeli za kužnega.

Kratko malo, sem odgovoren in vem, če sem zdravstveno OK oz. nisem. Vsako leto prebolim vsaj en prehlad, nahod, morda gripo. A vse to sem prebolel na delovnem mestu. Nikoli si nisem vzel prostih dni oz. sem vedno delal. Delodajalce to sploh ni motilo, samo, da si, da delaš. Zdaj, ko pa naj bi bila korona prisotna vsepovsod, pa je že prvi kih skoraj alarm.

No, zdaj pa opis mojega zadnjega odzivanja oz. brisanja nosu – surle. Natanko pred tednom dni sem se lotil košnje, torej travnika (nekateri iz mesta, se opravičujem, tega izraza oz dejavnosti niti ne poznajo). Vroče za ta čas, razgret, prepoten. Temperaturna nihanja med sončno in senčno stranjo so velika, a vseeno me tudi v senci ni hladilo, ne glede na razgretost. A naslednji dan popoldne, ko se odpravim na delo, čutim nekoliko drugačne odzivanje mojega nosu, prav tako v nedeljo. Bil je poln. Brez glavobola, ali kakšnih drugih pritiklin. Imam korono?

No, kmalu sem ugotovil, da ni korona v ‘špilu,’ pač pa, da je to odziv mojega telesa na naravo, odziv organizma na določene zeli, bilke, ki sem jih spodrezal. Še vedno je v tem času veliko različnih trav, rožic, tudi invazivnih, ki so v poznem poletju oz. v zgodnji jeseni v razcvetu. Ja. Tudi temu lahko rečemo nahod oz. imamo zamašen nos in kihamo. A slednje je odziv našega organizma na alergene rastline oz. cvetlice in njihov prah in imamo poln nos.

Torej, če se useknem enkrat oz. trikrat na dan v robec ali skret papir, ker imam poln nos, še vedno nisem okužen s korono. Sam svoje telo dobro poznam in vem, kdaj me zdravje šibi. V vseh teh dnevih brisanju nosu, sem se počutil dobro, bil fizično aktiven. Če bi bilo res hudo, bi itak poiskal zdravniško pomoč. Me pa moti, da mi vsak laik, politik in še kdo moralizira, skoraj ukazuje, da moram na nekakšne preglede, teste, samo zato, ker imam poln nos.

Sam bom, tako kot prej in sedaj, ko so se sprejemali in bili sprejeti določeni ukrepi, odgovoren. Tako do sebe in vseh ostalih.

Vsekakor pa paničar in lahkomiselnež ne bom. Morda sem v zapisu izpustil še kakšno donosnejšo in brezobzirno dejavnost. Žal je vseh teh zmeden času preveč.