četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaPomoč Ukrajini in pomoč beguncem

Pomoč Ukrajini in pomoč beguncem

Tudi Slovenija sodeluje v pomoči Ukrajincem, ki so v vojni vihri z Rusijo. Številni Ukrajinci so zapustili svojo državo, predvsem mladoletni, ženske in starejši. Nekaj ukrajinskih prebežnikov je že v Sloveniji, sicer je Ukrajino po podatkih ZN zapustilo že več kot milijon 250 tisoč ljudi! Vojna vihra se od Slovenije dogaja le nekaj sto kilometrov.

Zbiranje pomoči za ljudi v Ukrajini in v Sloveniji se nadaljuje prek različnih organizacij. Rdeči križ Slovenije poziva k finančnim donacijam, saj je to trenutno še vedno najbolj primerna oblika pomoči Ukrajini. V kolikor se na vas obračajo potencialni večji donatorji, ki bi potrebovali donatorsko pogodbo, lahko pokličejo na telefonsko številko: 01 24 143 00.

Finančna sredstva lahko donirate s poslanim SMS z besedo BEGUNCEM ali BEGUNCEM5 na 1919 in prispevajte 1 oziroma 5eur. Velja za uporabnike mobilnih storitev A1, Telekom, Telemah in T-2.

Zbiranje sredstev za pomoč prizadetim v Ukrajini:
Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 0310 0111 1122 296
Sklic: SI00 96889
BIC BANKE: SKBASI2X Koda namena: CHAR

V torek, 8.3.2022, ob 20. uri (ponovitev v sredo, 9.3.2022 ob 11. uri) RTV v sodelovanju z RKS in Karitas organizira dobrodelni koncert za pomoč beguncem iz Ukrajine. Sredstva se bodo zbirala preko objavljene SMS ključne besede ter s klici na objavljene številke. Sredstva, ki jih bo RKS zbral s koncertom, bodo namenjena za pomoč Ukrajini, preko že aktualne RKS akcije zbiranja sredstev.

Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov je minulo sredo vzpostavil vladni klicni center, kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine +386 1478 7530. V klicnem centru bodo strokovnjaki nudili informacije glede vstopa in bivanja v Sloveniji, postopka priznanja mednarodne zaščite ter informacije, na kakšen način lahko posamezniki ali organizacije nudijo finančno ali materialno pomoč.

Občine (posamezne, ali več občin v okviru medsebojnega dogovora in dogovora s pristojnimi Izpostavami URSZR), organizirajo lokacije zbiranja humanitarne pomoči.

(foto: twitter)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča