petek, 29 marca, 2024
DomaSlovenijaPomočnicam vzgojiteljic dvig plače za štiri razrede

Pomočnicam vzgojiteljic dvig plače za štiri razrede

Vlada je potrdila izhodišča za pogajanja o kolektivni pogodbi s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za dejavnost vzgoje in raziskovalno dejavnost. Sporazum naj bi pomočnicam vzgojiteljic dvignil izhodiščne plače za štiri plačne razrede, z 22. na 26. Mladim raziskovalcem dogovor prav tako prinaša štiri plačne razrede, od 1. aprila bodo uvrščeni v 36. plačni razred.

Sviz je dogovor z vlado potrdil v torek. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pa je takrat povedal, da bodo, če bo vlada potrdila parafirani dogovor, odpovedali za soboto napovedan protestni shod.

Štrukelj je tudi opozoril, kot navaja STA, da jih v nadaljnjih pogajanjih za sklenitev stavkovnega sporazuma čakajo še zahtevne naloge, ki se vežejo na odpravo nesorazmerij oziroma zaostankov pri plačah pri visokošolskih učiteljih, ki zaostajajo za osem plačnih razredov za zdravniki, osnovnošolskih in srednješolskih učiteljih, vzgojiteljicah in predvsem pri delovnih mestih v skupini J.

Pri tem v Svizu po njegovih besedah računajo na to, da se bodo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma tudi o drugih zahtevah nadaljevala in da bodo tudi tam podobno uspešni, kot so bili doslej. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik pa je kot najtrše orehe, ki jih bo treba streti v nadaljevanju pogajanj, omenila nesorazmerja, zaostanek plač učiteljev in vzgojiteljic v primerjavi z nekaterimi drugimi plačnimi skupinami. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča