nedelja, 16 junija, 2024
DomaSlovenijaPonedeljek bo za nekatere deloven

Ponedeljek bo za nekatere deloven

V ponedeljek bo, čeprav bo zaradi odpravljanja posledic katastrofalne ujme dela prost dan, veljalo nekaj izjem. Za zaposlene v kritični infrastrukturi, javnem zdravstvu, centrih za socialno delo in v veterini bo predvidoma odrejeno delo. Dovoljen bo mednarodni tovorni promet, odprte bodo zavarovalnice, vsi plačilni sistemi bodo delovali nemoteno.

V petek bo poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan izdal odredbo, s katero bo ne glede na ponedeljkov prost dan predvidoma odredil delo zaposlenim pri izvajalcih kritične infrastrukture, zaposlenim v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, zaposlenim v centrih za socialno delo, na področju veterine ter v zavarovalnicah, razen če predstojnik, poslovodna oseba ali poslovodni organ nemoteno delovanje zagotovi drugače.

“Razen če predstojnik, poslovodna oseba ali poslovodni organ nemoteno delovanje zagotovi drugače,” je na današnji novinarski konferenci pojasnila direktorica Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Petra Bezjak Cirman.

Kot so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje (Ukom) je dan solidarnosti dan, ko bo vsa Slovenija stopila skupaj v pomoč ljudem, prizadetih v poplavah.

“Na ta dan lahko vsak po svojih močeh na prizadetih območjih, kot tudi v drugih mestih in krajih, pomaga na različne načine, med drugim tudi s čiščenjem, zbiranjem pomoči, doniranjem ali pa tudi kako drugače prizadetim v poplavah pokaže, da niso ostali sami. 14. avgust je kot dela prost dan opredeljen v sredo sprejeti noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč,” so zapisali na Ukomu.

Vse, ki se bodo na dan solidarnosti odpravili na pomoč ljudem, prizadetih v poplavah, pa vlada poziva, naj to storijo organizirano.

Kako bo delovalo zdravstvo?

Na ministrstvu za zdravje so izdali dopis, s katerim javnim zdravstvenim zavodom in koncesionarjem svetujejo, da naročenih pacientov ne odjavljajo od dogovorjenih terminov na dan solidarnosti, 14. avgusta. Menijo namreč, da je z vidika zdravstva dan solidarnosti najbolje izkoriščen v opravljanju zdravstvenih storitev. Da gre za kritično infrastrukturo, ki bi morala delovati, je opozoril tudi minister za delo Luka Mesec, strinjajo se tudi v Fidesu.

Upravne enote in vrtci

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo po besedah Bezjak Cirmanove pozvala upravne enote, naj bodo odprte.

Zaradi izrednih razmer bodo v ponedeljek izjemoma dovolili promet tovornih vozil, katerih največja masa presega 7,5 ton – dovoljen bo torej mednarodni transportni promet.

Če bo treba, bodo v ponedeljek na območjih, ki so jih prizadele poplave, za nudenje varstva otrok odprti vrtci. Na ta dan bodo kot običajno delali tudi izvajalci nujnih storitev, kot so tudi izvajalci institucionalnega varstva, kamor sodijo domovi za starejše.

Vsi plačilni sistemi bodo v ponedeljek delovali nemoteno, tudi vsi plačilni nalogi z valuto 14. avgust bodo poravnani kot na običajen delovni dan. To pomeni, da bodo s tem datumom obremenjeni računi plačnikov, sredstva pa nakazana na račune prejemnikov plačil. To velja za vsa domača in čezmejna plačila, poslovanje na bankomatih in plačevanje s karticami, pa tudi za poslovanje spletnih in mobilnih rešitev posameznih bank.

Bančne poslovalnice bodo v ponedeljek medtem zaprte, bodo pa delale zavarovalnice. Na Ljubljanski borzi se ne bo trgovalo.

Hkrati bosta v ponedeljek medkrajevni avtobusni javni potniški promet in notranji železniški promet delovala po načrtovanem počitniškem voznem redu za delovni dan. Določene linije se zaradi neprevoznih prometnic še vedno ne izvajajo, kjer je mogoče, pa so urejeni obvozi. Ažurne informacije so na voljo na spletnih straneh koncesionarjev avtobusnega prometa in Slovenskih železnic, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Posamezna ministrstva bodo izvajanje morebitnih drugih nujnih storitev še sporočila v najkrajšem možnem času, je še napovedala Bezjak Cirmanova. Ob tem je spomnila, da že velja odredba poveljnika Šestana, da so lahko trgovine odprte ob nedeljah in ob dneva prostih dnevih, ni pa nujno, če se trgovci odločijo drugače. (STA, 24UR.COM)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča