Ponekod kot na bojni fronti

0
849

Božično-novoletni prazniki so čas, ki naj bo namenjen veselju in druženju s tistimi, ki jih imamo najraje. Nič ni narobe s tem, da si ustvarimo praznično vzdušje, dokler z njim ne pokvarimo vzdušja komu drugemu. Zato praznujte po pameti, da se prazniki ne bi končali na urgenci. Žal pa lahko v teh zadnjih dneh leta slišimo močne poke petard, ali pa še kaj drugega. Na nevarnosti opozarja tudi slovenska Policija.

  • kdaj lahko kupim in kdaj uporabim ognjemetne izdelke, katerih glavni učinek je pok?

Nekateri pirotehnični izdelki so na trgovskih policah sicer celo leto, prodaja ognjemetnih izdelkov F1. kategorije, katerih glavni učinek je pok (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), pa je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja.

 

  • Če uporabljate pirotehniko, izberite kraj, kjer ne boste motili drugih

Kot je dejal Daniel Jug, je ognjemetne izdelke kategorije F1, katerih glavnih učinek je pok, prepovedano uporabljati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, stanovanjskih zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve. Ne pozabite, da se pokov ne bojijo le ljudje, temveč tudi živali, ki jim december prav zaradi uporabe pirotehnike predstavlja izjemno stresen čas v letu. Zato uporabo pirotehnike prilagodite tudi njim.

V stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih je dovoljeno uporabljati le ognjemetne izdelke kategorije F1, ki so proizvedeni, namenjeni in označeni za tako uporabo.

 

  • Predelava pirotehničnih izdelkov je prepovedana in skrajno nevarna!

Posamezniki nikakor ne smejo:

  • predelovati pirotehničnih izdelkov zaradi večjega učinka (prepovedana je tudi posest takih izdelkov)
  • uporabljati pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih,
  • sami izdelati pirotehničnih izdelkov ali zmesi in imeti v posesti takih izdelkov,
  • preprodajati pirotehničnih izdelkov.

 

  • Kateri izdelki so dovoljeni in kateri prepovedani?

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, kategorije F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, je prepovedana. To so petarde različnih oblik in moči.

Prodaja pirotehničnih izdelkov F1. kategorije (kot so tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice, iskrice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

Pirotehnične izdelke F1. in F2. kategorije lahko uporabljajo mlajši od 14 oziroma 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let.

Predvidena globa za prekršek je od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izreče tudi stranska sankcija odvzema pirotehničnega izdelka. Stranska sankcija se izreče tudi, če izdelki niso storilčeva last.

 

  • Če je izdelek prepovedan, je prepovedan z razlogom – lani mlad fant ostal brez obeh rok

Kako hude so lahko posledice uporabe izdelkov, ki so bili predelani ali kupljeni na črnem trgu, je opozoril Bojan Senčar, policist Policijske postaje Šentjur pri Celju, ki je lani obravnaval eno najhujših poškodb, ko je mladoletni fant zaradi eksplozije petarde, kupljene pri preprodajalcu, ostal brez obeh rok.

“Lani, v tem času, smo policisti obravnavali izjemno tragično poškodbo s pirotehniko. Mladoletnega fanta je eksplozija zaznamovala za vse življenje. Ostal je brez obeh rok. Kot policist sem videl že marsikaj groznega, vendar se me je ta dogodek resnično dotaknil. Ko sem prišel na kraj so fanta ravno položili v reševalno vozilo. Razgovor z njim zaradi šoka in izjemno hudih poškodb, ni bil mogoč,” se tistega dne spominja Senčar.

Podstrešno sobo, kjer je prižgal skrajšano vrvico petarde, imenovane čebula in kupljene od preprodajalca, je moč eksplozije dobesedno razdejala. “Eksplozija je podrla steno, uničila pohištvo in kar je najbolj grozno, izjemno hudo poškodovala mladega človeka. Spomnim se, da so bili povsod madeži krvi, najhujši pa je bil pogled na okrvavljene stene in vrata, ki jih je fant poskušal odpreti v stanju, ko se še ni zavedal, da rok nima več. Grozljivo je bilo!”

“Moškega, ki je fantu prodal pirotehniko, smo kmalu po tem tragičnem dogodku prijeli in ga kazensko ovadili ter s tem morda preprečili še kakšno podobno tragično zgodbo, vendar to ne odtehta dejstva, da je petarda, ki jo je prodal fantu, za vse življenje zaznamovala mladega človeka in njegovo celotno družino. Zato opozarjam tako mladoletne, kot tudi njihove starše in nasploh vse, ki se težko uprejo rabi pirotehnike, naj se njeni uporabi izognejo. Ta zgodba naj jim bo v poduk,” je dodal policist Bojan Senčar.

 

  • Poškodbe zaradi pirotehnike lahko posameznika zaznamujejo za vedno, fizično in psihično

S poškodbami zaradi pirotehnike pa se srečujejo predvsem zdravniki in reševalci, ki morajo te poškodbe tudi oskrbeti. Reševalec Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Boštjan Plahutnik se spominja prvega klica v začetku novega leta. “Štiri minute čez polnoč smo dobili obvestilo in odhiteli v okolico Ljubljane. Gospod je prižgal raketo in jo želel v nasprotju z navodili izpustiti iz roke, a mu jo je še v roki razneslo. Hitro smo ga oskrbeli, vendar bo za vedno nosil posledice. Hkrati je imel precej sreče, namreč skoraj vedno poškodbo okončin spremljajo poškodbe obraza, saj moč eksplozije doseže tudi obraz,” pojasnjuje Plahutnik, ki dodaja, da je najhuje, če so poškodovane oči. Reševalci naredijo prvo oskrbo in rano obvežejo. Pogosto tudi fotografirajo rane, saj kirurga zanima, kaj se je sploh zgodilo in fotografija rane pomaga, da zdravnik ve, kaj ga čaka pod obvezami.

“Poškodovanega dela telesa se po poškodbi ne more vrniti v enako stanje kot pred poškodbo,” pa opozarja asist. mag. Simon Herman, dr. med., iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike UKC Ljubljana. Lani so v UKC Ljubljana v prednovoletnem času obravnavali sedem poškodb, zato Herman opozarja, da je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji.

“Veseli nas, da se število poškodb zmanjšuje. Zagotovo ima tu velik pomen ozaveščanje, zato vas za pomoč prosimo tudi letos,” je poudaril asist. mag. Simon Herman, dr. med. Po njegovem mnenju vseeno ostaja posebej zaskrbljujoče, da je med poškodovanimi največ mladih: povprečje med letoma 2002 in 2017 kaže, da je kar 53 odstotkov poškodovancev starih med 10 in 20 let.

V UKC Ljubljana se srečujejo z različnimi poškodbami zaradi pirotehničnih sredstev. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti. Rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida in/ali sluha sta lahko del nesrečne zgodbe. Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo tako s fizičnimi kot psihičnimi posledicami.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj