Sestal se je svet za nacionalno varnost

0
952

V četrtek smo v Sloveniji ob 3.682 testiranjih zabeležili 363 novih primerov okužbe s koronavirusom, je objavila vlada. To predstavlja 9,86-odstotni delež pozitivnih testov. V bolnišnici se trenutno zdravi 138 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 22 na intenzivni negi. Po podatkih Sledilnika Covid-19 jih 12 diha s pomočjo ventilatorja.

Po podatkih sledilnika covid-19 je incidenca, število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dneh 137. Največ novih okužb je bilo potrjenih v Ljubljani (74), sledijo Kranj (19), Velenje (14), Škofljica (11) in Maribor (10). V Sloveniji je bilo skupno potrjenih 7872 okužb, za covidom-19 je umrlo 165 bolnikov.

Glede na rekordne številke odkritih okužb z novim koronavirusom je premier Janez Janša napovedal sejo Sveta za nacionalno varnost, ki bo ob 15. uri. Na njej bodo namreč razpravljali o razmerah, v katerih je Slovenija zaradi širjenja novega koronavirusa.

Premier Janez Janša je po seji Sveta za nacionalno varnost nagovoril javnost in povedal, da so ocenili, da smo v tem trenutku na neki prelomni točki, ko lahko z mehkimi ukrepi, brez ustavljanja javnega življenja in gospodarstva, ustavimo širjenje virusa in na ta način preprečimo, da bi za ta virus plačali enako visoko ceno kot spomladi. Svet tako vse državljane in državljanke poziva, da sprejete ukrepe upoštevajo v celoti, kajti od tega bo odvisno, ali bodo ti dejansko prijeli. Svet ocenjuje tudi, da pri sprejetih ukrepih ni nobenih razhajanj med vlado in stroko.

Ponovna aktivacija 37.a člena zakona o obrambi

Glede nezakonitih migracij je Janša povedal, da je Svet za nacionalno varnost v celoti podprl predlog policije, da se zaradi stanja, ki postaja vse bolj kritično, ponovno predlaga aktiviranje 37. a člena zakona o obrambi, ki omogoča aktiviranje vojske za varovanje slovenske schengenske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Še pred samim začetkom seje je predsednik republike Borut Pahor dejal, da je prav, da je premier sklical ta sestanek in da skuša poiskati širše soglasje za ukrepe, ki jih utegne vlada sprejeti v spoprijemanju s krizo. “Mislim, da moramo iskati skupno usmeritev, ki je utemeljena na znanstvenih osnovah, na osnovi strokovne javnosti,” je pojasnil v izjavi za medije pred sejo.

Te ukrepe je potem treba prepričljivo predstaviti javnosti, vsi pa se moramo truditi, da jih izvajamo. “Mislim, da smo Slovenci pokazali izjemno sposobnost za prilagajanje tem zelo neobičajnim razmeram,” je ocenil predsednik republike. To naj bo po njegovih besedah tudi navdih za to, da skupaj premagamo drugi val epidemije covida-19.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj