Portal za primerjavo cen osnovnih živil

0
843

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je zaživela spletna stran, ki bo potrošnikom ponujala primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Kot je na pojasnila kmetijska ministrica Irena Šinko, gre za ukrep mehke regulacije, potrošniki pa bodo na portalu pridobili informacije ceni, poreklu in kakovosti izdelka. Dostopni bodo podatki 15 skupin živil pri šestih največjih trgovcih. Do sedaj so sicer prejeli le soglasja treh trgovcev, ostala soglasja pa pričakujejo v kratkem, je dodala Šinko.

Za ukrep spremljanja cen se je odločila tudi Češka, kjer pa spremljajo cene po celotni verigi, v Sloveniji bodo cene spremljali le v trgovini, je pojasnila Šinko in dodala: “Če mehka regulacija ne bo dovolj, bodo zahtevali primerjave cen v celotni verigi. Te cene pa ne bodo javne, ampak le za vlado.”

Ana Marechal iz Direktorata za hrano je dodala, da bodo naknadno v primerjavo dodali še pet sezonskih živil, in sicer: papriko, čebulo, paradižnik, hruške in bučno olje.

Kako je potekal popis?

“Ocenjevalec je opravil popis skozi oči potrošnika. Kot da bi kupoval potrošnik. Popis sta opravili dve ločeni skupini, ki sta svoje podatke vnesli v bazo. Če so se cene med skupinama razlikovale, so opravili še tretji popis,” je pojasnila Marechal in dodala, da so popisovali redne cene, ne pa akcijskih, ki so na primer na voljo le določeni skupini kupcev, kot del zvestobe.

Skupaj so popisali 184 izdelkov, za vsako živilo so pridobili fotografijo, izpostavljenost izdelka v trgovini, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in kakovost.

V košarico izdelkov za popis cen so uvrstili 15 skupin osnovnih živil: pšenično belo moko, beli kruh in testenine, goveje in svinjske zrezke ter piščančji file, mleko, tekoči jogurt, sir in maslo, jajca, jabolka, krompir, sončnično olje in beli sladkor. Za spremljanje cen so se odločilo pri trgovcih Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin.

Vsakič bodo primerjali cene izdelka, ki stoji na policah vseh trgovcev, pri čemer pa ne bodo upoštevali nobenih ugodnosti za zveste kupce.

Na razpis so prispele tri ponudbe, izbrano je bilo ljubljansko podjetje April 8, ki je oddalo ponudbo v vrednosti nekaj več kot 47.000 evrov. Spremljanje cen je nato steklo v začetku septembra in bo trajalo do konca marca 2023. V tem času bo trikrat izveden tudi popis cen izbranih živil v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. (STA)