Poslovil se je Alen, neverjetni borec

0
26742

Bridki so trenutki, ko izveš, da tudi najmočnejši in najbolj srčni izgubijo bitko z zahrbtno boleznijo. A vseeno veš, da ti je njihova volja, upanje in optimizem napolnila dušo in vlila zelo veliko, pa čeprav sam sploh nimaš niti približno tako velikih in zahrbtnih preprek.

Hudo je, ko izveš, da se je mladenič, ki sem ga imel priložnost spoznati, poslovil. Alen Novak, je bil kot otrok izreden športnik, kolesar. Kot kolesar novomeškega kolesarskega kluba je kar štirikrat osvojil naslov državnega prvaka na velodormu. Svojo športno pot je zaključil kot mladinec.

Kasneje je Alen še naprej ostal zvest športu, vse dokler ni redka in neozdravljiva bolezen začela tekmovati z mladim fantom. Ni se dal. Ob podpori domačih in številnih znancev, prijateljev, je Alen postal večkratni zmagovalec. Svojo življenjsko bitko je Alen zaključil pri 27 letih.

Alen je pri dobrih 21 letih zbolel za Gerstman-Straeussler-Scheinkerjevim sindromom (GSS), izjemno redko obliko prionske bolezni, ki je posledica genske okvare. Čeprav po ocenah za njo zboli od 1 do 10 ljudi na 100 milijonov. ​Omenjena bolezen je bila pred leti usodna tudi za Alenovo mamo.

Oba sta bila borca in vzor vsem, še posebej, ko tudi uradna medicina od tvojega primera dvigne roke. Pred štirimi leti sem se na dobrodelni prireditvi v Stopičah, ki so jo pripravili njegovi prijatelji, imel čast pogovarjati z Alenom. Z vsem spoštovanjem, JUNAK.

Robert Erjavec