nedelja, 28 aprila, 2024
DomaZabavaPoslovil se je gospod 'Lasciatemi cantare' - Toto Cutugno

Poslovil se je gospod ‘Lasciatemi cantare’ – Toto Cutugno

Po dolgotrajni bolezni se je poslovil italijanski pevec in avtor številnih pesmi Toto Cutugno, ki mu je svetovno slavo prinesla pesem L’Italiano iz leta 1983, julija je praznoval 80 let. Toto je še pred omenjeno pesmijo izdal nekaj zelo uspešnih pesmi, ki jih je največkrat predstavljal na kultnem italijanskem glasbenem festivalu San Remo.

Njegove uspešnice (Solo noi, Serenata, Dolce Italia, ..) so poleg italijansko govoreče publike osvojile tudi številne druge. Cutugno je leta 1990 zmagala na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1990 v Zagrebu (takrat še YU) s pesmijo Insieme (Skupaj), ki jo je zapel ob spremljavi slovenske skupine Pepel in kri.

To so bili izredno viharni časi v Evropi, ko so še pred festivalom končno podrl berlinski zid, številne države na vzhodu Evrope, ki so bile pod oblastjo velikanov so se odločale za osamosvojitev. Kasneje pa se je na območju nekdanje Jugoslavije začela prav tako nedopustno prelivanje krvi. Pesem je že takrat imela pozitivno sporočilo o svobodi vseh državljanov Evrope.

V Italiji je Cutugno veljal za enega od superzvezdnikov in ambasadorja italijanske glasbe po svetu. Na legendarnem festivalu v Sanremu je kot interpret nastopil 15-krat, a zmagal le enkrat. To je bilo leta 1980 s pesmijo Solo noi (Samo mi). Še 15-krat je napisal pesmi za druge udeležence sanremskega festivala.

Cutugno se je staršema, ki sta bila po rodu s Sicilije, v majhnem toskanskem kraju Fosdinovo rodil 7. julija leta 1943. Ob rojstvu so ga poimenovali Salvatore. Kasneje se je družina preselila v ligurijsko mesto La Spezia. Že zgodaj ga je zanimala glasba: naučil se je igrati bobne in harmoniko.

Že v 70. letih minulega stoletja se je uveljavil kot uspešen tekstopisec in je pisal pesmi za glasbene zvezde, kot so Mireille Mathieu, Dalida, Joe Dassin, Gerard Lenorman, Johnny Hallyday, Ricchi e Poweri, Adriano Celentano….

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča