petek, 26 aprila, 2024
DomaSlovenijaPosojenim madžarskim dozam cepiva se 31. avgusta izteče rok

Posojenim madžarskim dozam cepiva se 31. avgusta izteče rok

Slovenija je v začetku junija od Madžarske prejela 300.000 odmerkov cepiva za koronco proizvajalca AstraZeneca. Cepivo je bilo tik pred iztekom šestmesečnega roka uporabe, kar je slovenski premier takrat zamolčal, pa so slednje razkrili pri Necenzurirano.si. To je razvidno iz pogodbe med Madžarsko in Slovenijo o izposoji cepiv. Kot razkriva dokument, se je 137.200 odmerkom cepiva rok uporabe iztekel 31. julija. Pri preostalih 162.800 odmerkih pa se bo to zgodilo jutri, 31. avgusta. No, najverjetneje je kakšna dozica manj.

“Cepiva, ki nam jih je posodila Madžarska, pripadajo štirim različnim serijam. Rok uporabe je različen in odvisno od roka uporabe se cepilnim centrom prednostno pošiljajo tiste serije, ki bi jim rok lahko potekel,” so pojasnili na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Janez Poklukar. A vse to pomeni, da bo morala Slovenija ob dosedanji hitrosti cepljenja, ki se v zadnjih tednih drastično upočasnjuje, veliko večino “madžarskih” odmerkov ali že v kratkem zavreči ali pa jih podariti kateri od drugih držav, je takrat dejal Poklukar.

Poleg tega ni šlo za donacijo. Pogodba jasno določa, da bo morala Slovenija vrniti enako količino cepiva, torej 300.000 odmerkov. Po pogodbi, ki jo je v imenu naše države podpisal direktor NIJZ Milan Krek, lahko to stori najpozneje do konca leta, ko se bo cepljenje zaradi pričakovanega drastičnega zvišanja okužb spet pospešilo. Slovenija si je torej izposodila cepivo v času, ko ga ne potrebuje, vračati pa ga morala takrat, ko bo potreba po cepivih spet večja, je še takrat poročal Necenzurirano.si.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča