petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPosvetovalna skupina za uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC)

Posvetovalna skupina za uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC)

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku 5. januarja sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v danih razmerah ni primerno. Zaradi trenutnih epidemičnih razmer pa člani skupine podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli, cepljeni (PC), je razvidno iz zapisnika sestanka.

Člani skupine za pripravo na morebitne nove epidemijske valove, ki bi povzročili veliko povečanje števila hospitalizacij covidnih bolnikov, hkrati predlagajo izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja, piše v zapisniku, ki je objavljen na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predstavnica NIJZ-ja je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022. Ena od predlaganih sprememb je, da se cepljenje proti covidu-19 “navede tudi v poglavju Cepljenje zaposlenih”. Kot piše v zapisniku, bi to omogočilo, da bi specialist medicine dela vključil cepljenje proti covidu-19 za določena delovna mesta v izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

Na NIJZ so še sporočili, da so predlog programa za cepljenje za leto 2022 že poslali na ministrstvo za zdravje. Ob tem so glede možnosti obveznega cepljenja zaposlenih navedli podobna pojasnila, kot jih je predstavnica NIJZ predstavila posvetovalni skupini. Na vprašanje STA-ja, na katere poklice bi se lahko spremembe nanašale, niso odgovorili.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča