petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPotrdili 293 okužb

Potrdili 293 okužb

Ob opravljenih 1293 PCR testih in 1441 HAT testih so v nedeljo potrdili 293 novih primerov. Po ocenah strokovnjakov z Instituta Jožefa Stefana se je upadanje epidemije upočasnilo, morda celo ustavilo. Reprodukcijski faktor je po ocenah 1,0.

Na Institutu Jožefa Stefana (IJS) so ob zadnji projekciji, kaj se bo dogajalo z epidemijo, zapisali, da se je upadanje epidemije zelo upočasnilo, morda celo ustavilo. Reprodukcijsko število (R) je po ocenah 1,0. Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1236. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 1236 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli sredi aprila.

V oceni predpostavljajo, da je reprodukcijsko število trenutno R=1,0 in da počasi pada zaradi prekuževanja. V modelu so upoštevali tudi cepljenje oskrbovancev v domovih za starejše občane.

Število dnevno pozitivnih oseb, starejših od 65 let, se je verjetno stabiliziralo, tako v domovih starejših občanov (DSO) kot tudi zunaj njih. Stabilizirala se je tudi zasedenost bolnišničnih kapacitet. Trenutno je delež kužnih približno štirje odstotki prebivalstva oziroma približno vsak 25. prebivalec. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča