četrtek, 28 marca, 2024
DomaGospodarstvoPozabljamo na majhne in iskrenost refundacije velikih?

Pozabljamo na majhne in iskrenost refundacije velikih?

Nekaj zelo pogrešam v naših medijih, čeprav sem sam del tega, pa vendar pri meni boste zasledili naslednje kar pišem v nadaljevanju.

In sicer pogrešam več pozitivnih zgodb manjših podjetnikov, kmetov, gostincev, ki ste se in se še vedno dokazujete, da se  preživeli navzlic omejitvam, res da z več odpovedovanja, okrnjeno ekipo, ampak z neverjetno pošteno iznajdljivostjo. Prav slednji so poskrbeli za številne rešitve oz, prilagodljivost, inovacije, prav zaradi omejitev. To so manjši podjetniki, gostinci, kmetje in še kdo. Prav njihova iznajdljivost preživetja, prilagodljivost, že počasi postaja lastninjenje velikih, ki slednjega, očitno zaradi velikega aparata, niso sami uspeli razviti. Bravo, manjši in pridni.

In če se še malo zadržim v teh PKP paketih, lahko rečem, da jih nekateri zelo dobro izkoriščajo. A zanimivo, po mojem laičnem vedenju, je pri črpanju državne pomoči manj uspešnih slovenskih firm. Večje apetite imajo ‘slovenska’ podjetja, ki imajo sedeže prek meja.

Res bo zanimiva iskrenost velikih podjetji, glede refundacije oz. prejemanja državne pomoči oz. vračanja slednje. Vsaj za nekaj naših največjih dolenjskih podjetji in še nekaj manjših na Dolenjskem vem, da so se državni pomoči odpovedali oz. jo vrnili. Ne vem pa kako je drugje po Sloveniji.

Da ne bo pomote, številna podjetja so se soočila in se še vedno s krizo. Lani marca in aprila so bila s strani države oproščena prispevkov. Ampak to je bilo lani in takrat. In zdaj, skoraj leto bo t.i. izrednih razmer z nihanji, a nekaterim državna pomoč še vedno zelo godi, pa ne govorim o dolenjskih podjetjih.  

Vsekakor pa govorim o doslednosti majhnih, pridnih in iznajdljivih ljudeh, ki so kljub vsem omejitvam uspeli preživeti. In sicer, z zdravo, kmečko pametjo, ki je svetovno in sodobna, pa se slednje še vedno največkrat sramujemo prav doma.

Bravo, pridni, delovni, pošteni.

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča