petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPozivi k cepljenju

Pozivi k cepljenju

V Sloveniji narašča število okuženih s koronavirusom. Kot kažejo številke Vlade RS, smo v sredo v Sloveniji potrdili 68 primerov novega koronavirusa. Opravili so 1713 PCR-testiranj, kar pomeni, da so pozitivni štirje odstotki testov. Umrl je en covidni bonik. V bolnišnicah je hospitaliziranih 47 bolnikov, na intenzivni negi pa jih je 10.  Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 36.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović je znova pozvala k cepljenju. Kot je poudarila, je cepljenje življenjskega pomena za družbo v Sloveniji.

Bojana Beović je v izjavi za medije povedala, da če bi želeli preprečiti kroženje različice delta v celoti, bi morali precepiti precej višji delež prebivalstva, kot nam je to uspelo doslej. Zdaj nam torej preostane le, da poskrbimo, da bomo imeli čim manj hudo bolnih v bolnišnicah, zato je pozvala, naj se cepijo vsi rizični bolniki. Kot pravi, je zdaj res zelo pomembna lastna osebna zaščita, saj virus hitreje kroži v populaciji. Ljudje naj se z drugim odmerkom cepijo čim prej, poziva.

Dejala je, da naj se v primeri AstraZenece tako z drugim odmerkom cepijo takoj po preteku štirih tednov. Še enkrat je poudarila, da so cepiva učinkovita tudi pri različici delta. Cepljenje je izjemno pomemben ukrep za preprečitev nadaljevanja epidemije. Cepljenje je življenjsko pomembno za družbo v Sloveniji, je poudarila.

Če se do sredine avgusta ne bomo dovolj precepili, se bo najkasneje takrat začel četrti val epidemije, svarijo strokovnjaki. Zadnja ocena Instituta Jožef Stefan predvideva, da bo v drugi polovici tega meseca različica delta dominantna tudi pri nas. Evropo že zavzema.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča