Praznik situl-to soboto

0
29

Tudi Novo mesto počasi, vendar zanesljivo vstopa na nacionalni in mednarodni zemljevid dogodkov in prireditev vseh vrst, ki v mesto prinašajo živahen utrip, razvoj turizma in prijetno vzdušje za vse občane. Praznik situl to soboto predstavlja dogodek, prežet z dolenjsko kulturno in naravno dediščino, ki jo dopolnjuje nov, urbani pogled. Lokacije: Kapiteljska njiva … Glavni trg … Muzejski vrtovi

Celodnevni dogodek bo sestavljen iz treh med seboj povezanih delov. V dopoldanskem delu bo potekal voden ogled skupin na arheološkem izkopavanju na Kapiteljski njivi, popoldan pa se bo dogajanje nadaljevalo na Glavnem trgu, kjer bo potekal prikaz obrti iz halštatskega obdobja, ki ga bo spremljala tudi izbrana ponudba hrane in pijače. Osrednji dogodek je prihod kneginje in kneza s spremstvom. Prikazana bodo takratna oblačila in oprema, mistična glasba iz tistega časa ter uporaba replik posod, ki so bile najdene z izkopavanji. Praznovanje se bo v večernih urah prestavilo na Muzejske vrtove, kamor bo knez v povorki meščane popeljal iz mestnega jedra. Program, ki bo potekal do polnoči, vključuje slikanje s knezom, prikaz priprave hrane iz halštatskega obdobja, animacijo za otroke z arheopeskovnikom in iskanjem zaklada ter brezplačna javna vodstva po arheološki zbirki.

Bodimo ponosni, spoštujmo in negujmo našo bogato zgodovino. Pripeljite otroke, prijatelje in znance iz cele Slovenije in tudi sami spoznajmo in se učimo iz naše preteklosti.

800 do 500 let pred našim štetjem, v času stare grške civilizacije, je na širšem območju Novega mesta obstajalo eno najpomebnejših središč srednje Evrope. Bogata in razvita kultura je poznana predvsem po situlah, ki danes predstavljajo najvišji in najpomembnejši umetniški izraz prazgodovine Evrope.

(foto: Dolenjski muzej)