petek, 3 maja, 2024
DomaSlovenijaPred začetkom šolskega leta organizirana cepljenja za mlade

Pred začetkom šolskega leta organizirana cepljenja za mlade

Pred začetkom novega šolskega leta so po več mestih že povabili mlade k cepljenju proti covidu-19. Trenutno se lahko proti covidu-19 cepijo starejši od 12 let, za mlajše cepivo še ni registrirano. Tako so cepljenje mladih med drugim že omogočili v Ljubljani, Kranju, Kopru in Slovenj Gradcu. Za njih uporabljajo cepivo Pfizerja in BioNTecha.

V Sloveniji so v četrtek opravili 1841 testov in potrdili 199 okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je tako znašal 10,8 odstotka, kar je nekoliko manj kot dan prej.

Okužbe z novim koronavirusom so trenutno najpogostejše v starostni skupini od 15 in 24 let, med njimi je polno cepljenih 31 odstotkov prebivalcev. Po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je med mladimi največ okužb zaradi njihovega obnašanja in predvsem tesnejšega druženja in ne, ker bi bili bolj dovzetni za okužbo s trenutno prevladujočo različico delta. Pristojni pozivajo k čim večji precepljenosti proti covidu-19, zlasti ob naraščanju števila okuženih ter prihajajoči jeseni, ko se tudi začne novo šolsko leto.

Po podatkih NIJZ je v starostni skupini do 17 let z enim odmerkom cepljenih 10.106 oseb oz. 4,4 odstotka, z dvema pa 16.425 oseb oz. 2,7 odstotka. A proti covidu-19 se lahko glede na registracijo cepiv cepijo le starejši od 12 let, mladostnikov, starih od 12 do 18 let, pa je v Sloveniji glede podatke Statističnega urada RS 120.278. To pomeni, da je polno precepljenih 8,4 odstotka, z enim odmerkom pa 13,7 odstotka oseb v tej starostni skupini. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča