petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPredčasno še do 19.ure, glasovalo že 5 % volivcev

Predčasno še do 19.ure, glasovalo že 5 % volivcev

Pred nedeljskimi volitvami lahko volivci še danes do 19. ure svoj glas oddajo predčasno. Za predčasno glasovanje je določenih 96 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij. Na območju Upravne enote Ljubljana tokrat predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev poteka na Gospodarskem razstavišču. Volivci lahko predčasno glasujejo le v svojem okraju, kjer imajo stalno prebivališče. Za predčasno glasovanje se ni treba prijaviti, na volišča morajo volivci prinesti le osebni dokument za identifikacijo. Predčasno glasovanje je tudi na UE Novo mesto, in sicer med 7. in 19. uro, do vključno četrtka. 

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je drugi dan predčasnega glasovanja na volitvah v državni zbor 2022 udeležilo 48.455 volivk in volivcev oziroma 2,86 odstotka vseh volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj se je predčasnega glasovanja udeležilo 84.209 oz. 4,97 odstotka volivk in volivcev, so sporočili iz DVK-ja.

Zanimanje za predčasno oddajo glasu je letos veliko večje kot na zadnjih državnozborskih volitvah. Na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 se je drugi dan predčasnega glasovanja namreč udeležilo 20.588 volivk in volivcev (oz. 1,20 odstotka vseh volilnih upravičencev), prvi in drugi dan skupaj pa 32.301 volivk in volivcev (1,89 odstotka vseh volilnih upravičencev). Skupaj, torej v treh dneh predčasnega glasovanja, je leta 2018 predčasno glasovalo 53.158 oziroma 3,1 odstotka. To pomeni, da je tokrat število volivcev, ki so glasovali v prvih dveh dneh, že občutno preseglo skupno število volivcev, ki so pred štirimi leti glas oddali predčasno.

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča