četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaPredlagajo konec epidemije, a ne vseh ukrepov. Pa dodatki?

Predlagajo konec epidemije, a ne vseh ukrepov. Pa dodatki?

Vlada je podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, rahljajo pa se omejitve na področju ponudbe kulturnih storitev. Strokovna skupina je sicer predlagala uradni konec epidemije. Slednje pomeni, da bodo nekateri še naprej upravičeni do t.i. korona dodatkov, pa čeprav se razmere pri nas izboljšujejo.

Glede na priporočila stroke in številke, ki jih dnevno spremljamo, epidemije v torek (15. junij) ne bomo podaljšali, je napovedal zdravstveni minister Poklukar. V veljavi pa bodo še vedno ostali ukrepi, le da bodo milejši. “V gostinstvu bodo za isto mizo lahko sedele več kot štiri osebe, na prostem se bodo lahko organizirale prireditve brez mask …” je naštel. Cepiva imamo trenutno dovolj, da bodo vsa cepilna mesta lahko imela dneve odprtih vrat, je zagotovil.

Vlada je sicer do 20. junija podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter javnega prevoza potnikov. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor spada denimo obveznost nošenja mask. Še vedno bo obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Na vladi so v sporočilu za javnost navedli, da se je vlada za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, odločila na podlagi zadnje ocene oz. mnenja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje.

Trenutna razglasitev epidemije sicer velja do vključno torka, 15. junija.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča