Predlog všečen, a povečuje stroške dela

0
278

Koalicijski partnerji so pred današnjo sejo vlade razpravljali o predlogu Levice za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Kot pravijo, prve ocene ministrov za zdravje in finance kažejo, da gre za račun brez krčmarja, zato v predlog ne morejo privoliti. Zavračajo tudi izsiljevanje Levice, ki grozi, da bo glasovala proti proračunu.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je ocenil, da predlog Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja povečuje obremenitev aktivnega dela prebivalstva. “Predlog glede dopolnilnega zavarovanja, ki ga je pripravila poslanska skupina Levica, je na prvi pogled sicer všečen, a obremenjuje aktivne skupine prebivalstva in povečuje stroške dela.”

Opozoril je, da k predlogu zakona niso priloženi potrebni izračuni. “Narediti pa je treba tudi simulacije, kaj njihov predlog pomeni, saj govorimo o relativno velikem obsegu sredstev, govorimo o prek 500 milijonih evrov, ki so izrednega pomena za zdravstveni sistem,” je pojasnil minister. Izračunov na ministrstvu še niso naredili.

Pomembna ostajajo vprašanja makroekonomskega učinka zakona in vpliva na dohodnino.”Predlog na prvi pogled kaže tudi, da ne bo deloval proticiklično, glede na to, da se pravzaprav vsa gospodarstva, tudi slovensko, počasi ohlajajo, je to ena izmed ključnih dilem,” je dejal.

Šabeder je ob prevzemu ministrstva pripravil časovnico prioritet. “Sprememba zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je seveda ena temeljnih prioritet, ki celostno rešuje tudi vprašanje dopolnilnega zavarovanja. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je tudi zapisana v koalicijski pogodbi in v dogovoru s poslansko skupino Levice,” je pojasnil Šabeder. Časovnica, ki so jo pripravili na ministrstvu, predvideva pripravo predloga zakona v juniju 2020.

Časovnico so predstavili poslanskim skupinam, nanjo pa po Šabedrovih besedah niso dobili pripomb. “Delamo skladno s časovnico naprej in verjamem, da bomo do junija 2020 pripravili celostno rešitev zakona, v katerem bomo pripravili in predlagali tudi rešitev ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja,” je pojasnil. (STA)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj