Prehod hladne fronte

0
115

Prešla nas bo hladna fronta. Razmere predvsem v višjih legah bodo povsem drugačne kot danes. Že ponoči se bo povsod pooblačilo. Sprva bo še večinoma suho, okoli polnoči pa bodo kraje ob meji z Avstrijo zajele rahle padavine, ki se bodo do jutra razširile nad večji del države.

V krajih nad okoli 600, 700 metrov nadmorske višine, kjer bo zjutraj rahlo snežilo, bodo temperature okoli ničle. Drugod bo okoli 5 stopinj, na Primorskem pa bo od 8 do 10 st. C Dopoldne bodo rahle padavine povsod ponehale. Popoldne se bo od SZ-da postopno zjasnilo. Vetrovno bo. Na Primorskem bo pihala zmerna, v Vipavski dolini in na Ilirskobistriškem tudi močna burja. Marsikje drugje pa bo pihal okrepljen veter severnih smeri. V večjem delu Slovenije bo popoldne od 7 do 9 stopinj, v alpskih dolinah bo 5 stopinj, na Primorskem pa bo 14 oz. 15 st. C.

V visokogorju se bo do večera ohladilo za skoraj 20 stopinj. Ob temperaturah krepko pod ničlo bo prvi del petka oblačen z rahlim sneženjem, zapade lahko od 5 do 10 cm snega. Popoldne se bo oblačnost trgala, a bo lahko še nastala kakšna ploha. Pihal bo močan severni veter, ki bo gradil snežne zamete.

Sobota bo sončna, a hladna. Sprva bo marsikje še vetrovno, popoldne pa bo veter slabel in do večera povsod ponehal. Nedeljsko jutro bo zimsko mrzlo. V večjem delu države bo okoli -5, v alpskih dolinah in po mraziščih južne Slovenije tudi do -10 stopinj. Višje lege bo čez dan dosegla občutna otoplitev, marsikje po nižinah pa bo ob šibkem novembrskem soncu tudi popoldne razmeroma hladno. Umirjeno pozno jesensko vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu. Po nižinah vzhodne in osrednje Slovenije bo iz dneva v dan več megle, v hribih in na Primorskem pa bo sončno in za ta čas prijetno toplo. (Rok Nosan)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj