petek, 29 marca, 2024
DomaKronikaPreiskave o lažnih zdravniških potrdilih tudi na območju PU Nm

Preiskave o lažnih zdravniških potrdilih tudi na območju PU Nm

Mariborski kriminalisti nadaljujejo s preiskavo kaznivih dejanj, povezanih z izdajanjem lažnih zdravniških spričeval. Še vedno poteka predkazenski postopek zoper dva zdravnika, ki sta jih izdajala. Predkazenski postopek poteka tudi zoper odgovorne osebe podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene na tak način pridobile spričevala. V zvezi s tem so kriminalisti na območju PU Maribor, Celje, Novo mesto in Ljubljana prejšnji teden opravili 40 preiskav stanovanj, poslovnih prostorov in osebnih avtomobilov ter zasegli več poslovne dokumentacije in elektronskih naprav.

Še vedno namreč poteka predkazenski postopek zoper dva zdravnika, ki sta zlorabila svoj uradni položaj s tem, da sta s kršitvijo več predpisov s področja medicine dela, prometa in športa neupravičeno izdajala zdravniška spričevala, ki jih morajo podjetja in druge organizacije pridobiti kot pogoj za delo svojim zaposlenih ali jih člani organizacij potrebujejo za dokazovanje zdravstvene sposobnosti za opravljanje določenega dela ali določene dejavnosti, kot so npr. športne dejavnosti.

Predkazenski postopek poteka tudi zoper odgovorne osebe podjetij in organizacij, ki so za svoje zaposlene oz. člane na tak način pridobile zdravniška spričevala, v zvezi s tem pa so v prejšnjem tednu tekle tudi policijske aktivnosti. Na območju Policijskih uprav Maribor, Celje, Novo mesto in Ljubljana so tako 17. februarja izvršili 40 izdanih odredb preiskovalnega sodnika za preiskavo stanovanj, poslovnih prostorov in osebnih avtomobilov. Zasegli so več poslovne dokumentacije in elektronskih naprav, ki jih bodo v nadaljevanju tudi pregledali in preučili.

Mariborski kriminalisti nadaljujejo s preiskavo kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije, o čemer so javnost obvestili že 11. novembra 2021. Tedaj je več kot 100 kriminalistov, na podlagi izdanih odredb preiskovalnega sodnika – 93 odredb za skupno 142 preiskav stanovanj, poslovnih prostorov in vozil, izvedlo aktivnosti v predkazenskem postopku. Pristopili so do več kot 200 različnih naslovov po Sloveniji. Ob hišnih preiskavah so opravili več kot 100 zasegov različne poslovne in druge dokumentacije, elektronskih naprav in drugih predmetov, poleg tega pa so opravili več kot 150 razgovorov. (24ur.com)

Policisti bodo o vseh dodatno zbranih obvestilih in ugotovljenih dejstvih obvestili Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki usmerja predkazenski postopek.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča