četrtek, 28 marca, 2024
DomaSlovenijaPrekinjena dobava AstraZenece

Prekinjena dobava AstraZenece

Državni sekretar Jelko Kacin in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 je na vladni novinarski konferenci predstavil nabave oz. dobave cepiv proti covidu-19. Za maj ima Slovenija potrjenih 450.000 odmerkov cepiv štirih proizvajalcev, novih vrst cepiv pa v mesecu ali dveh še ni mogoče pričakovati.

Po njegovih besedah je trenutno najstabilnejša in najbolj redna dobava proizvajalca Pfizerja/Biontecha, ki bo v Slovenijo že konec meseca in junija dobavljal 100.000 odmerkov cepiva. Slovenija pa bo pridobila tudi dodatnih 330.000 odmerkov iz dodatne dobave EU-ju, ki je posledica velikega povečevanja proizvodnih zmogljivosti Pfizerja. S tem EU nadomešča izpad cepiva Astra Zenece, ki po Kacinovih besedah še vedno ne izpolnjuje vseh pogodbenih obveznosti.

Po besedah nacionalnega koordinatorja za cepljenje proti covidu-19 Jelka Kacina je cepljenje najpomembnejši in najučinkovitejši korak za vsakogar od nas na naši skupni poti k večji normalnosti. “Vsi, ki še razmišljate, ali bi se cepili ali ne, ne odlašajte več z odločitvijo,” je dejal na današnji vladni novinarski konferenci.

“Dobivamo vse več in več odmerkov cepiv, za katere smo se že dogovorili, in se hkrati trudimo zagotoviti še dodatne količine. S hitrejšim cepljenjem želimo zagotoviti vzdržne razmere v naših bolnišnicah in ustvariti varnejše in lepše poletje,” je glede dobave cepiv povedal Kacin.

Izpostavil je, da je vse večja dobava Pfizerjevega cepiva. “V tem mesecu bo vsak teden prihajalo po več kot 50.000 odmerkov, ob koncu meseca pa že dvakrat toliko. Pospešen tempo se bo lahko nadaljeval z več kot 100.000 odmerki tudi vsak teden v juniju,” je pojasnil nacionalni koordinator. (MMC RtvSlo, 24ur.com)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča