četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoPremiera restavriranega filma Deseti brat

Premiera restavriranega filma Deseti brat

Občina Ivančna Gorica in Slovenski filmski center ta petek, 10.12., v Višnji Gori pripravljata premiero digitalno restavriranega filma Deseti brat.

Dogodek bo ob 17. uri v Središču inovativnih tehnologij ApiLab – Hiši kranjske čebele v domači pokrajini Jurčičevega Desetega brata. Dogodek in film bosta na ogled tudi prek Facebooka, zato se priporočamo, da povezavo delite po svojih kanalih.

Povezava za neposredni spletni prenos: https://www.facebook.com/events/331262508451534

Filmska premiera restavrirane inačice filma bo potekala v Višnji Gori, v pred kratkim odprtem Občina Ivančna Gorica je idealna lokacija premiere tako zaradi geografske lege kot lastne digitalne inovativnosti, saj je občina z aktivnostmi v evropskem projektu Emoundergrounds uspela obuditi Grad Podsmreka, ki danes živi v digitalizirani obliki.

Prvi skupni imenovalec dveh partnerjev, Občine Ivančna Gorica in Slovenskega filmskega centra (SFC) je zagotovo pisatelj Josip Jurčič, rojak občine Ivančna Gorica, SFC pa je uspel digitalizirati film Deseti brat, ki je nastal po pisateljevi literarni predlogi. Letošnje leto 2021 je Vlada Republike Slovenije razglasila za Jurčičevo leto, kar je SFC spodbudilo, da je na spisek za digitalno restavracijo vključil tudi film Deseti brat (1982) režiserja Vojka Duletića. To bo štirinajsti (14) digitalno restavrirani slovenski celovečerni igrani film, ki bo tako dostopen tudi v digitalni obliki. Tako kot je uspelo SFC-ju digitalizirati film s pomočjo sodobne tehnike, pa je v okviru evropskega projekta uspelo Občini Ivančna Gorica digitalizirati grad Podsmreka. Tako se bosta ohranila pomembna segmenta kulturne dediščine, film in grad, tako ohranjena pa bosta na voljo zanamcem.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča