FOTO: Prenovoljen pato-citološki oddelek SB Nm

FOTO: Prenovoljen pato-citološki oddelek SB Nm

-
0 473

Na krajši prireditvi v splošni bolnišnici Novo mesto so slovesno uradno predali svojemu namenu sodobno
prenovljene prostore Oddelka za patologijo in citologijo.  Na Oddelku za patologijo in citologijo v Splošni bolnišnici Novo mesto, ki deluje že vse od leta 1970, opravljamo sodobno histopatološko in citopatološko diagnostiko ter klinične, sanitarne in sodne obdukcije za dolenjsko, belokranjsko in posavsko regijo.

Najpomembnejšo dejavnost oddelka predstavljajo histološki pregledi tkiv, ki jih odvzamejo v naši bolnišnici, SB Brežice in v zdravstvenih domovih dolenjske in posavske regije. Na leto opravimo več kot 9000 pregledov histoloških biopsij; največji del predstavljajo endoskopsko odvzeti vzorci: gastroskopije, kolonoskopije,
rektoskopije, bronhoskopije in cistoskopije. Velik del bioptičnih vzorcev predstavljajo ekscizije kože in pregledi sluznice maternice in materničnega vratu. Pregledujemo tudi resektate debelega črevesa, želodcev, prostat, maternic, slepičev, konuse materničnega vratu, jajčnikov in žolčnikov.

Citološki laboratorij opravlja letno preko 17.000 preiskav, od tga preglede brisov materničnega vratu in nekaterih eksfoliativnih vzorcev ter druge celične vzorce, ki so odvzeti pri citoloških punkcijah in ultrazvočno vodenih punkcijah notranjih organov. Na oddelku opravimo približno 1400 aspiracijskih biopsij letno (trebušnih organov, bezgavk, tumorjev dojk in drugih tvorb). Ostale preiskave predstavljajo
bronhoskopije, izlivi v telesne votline, sputumi, urini in skarifikati ter razmazi. Na leto pregledamo tudi 14000 brisov materničnega vratu, ki so odvzeti pri ginekoloških pregledih.

V novomeški bolnišnici je obduciranih 20 do 25 % pacientov, ki umrejo v bolnišnici. Opravljajo tudi obdukcije za Splošno bolnišnico Brežice ter sanitarne in sodne obdukcije za zdravstvene domove in sodišča.

Vse od leta 1970 do 2015 je Oddelek za patologijo in citologijo obratoval v prvotno zastavljenih in opremljenih prostorih. Ker delovni pogoji ob hitro naraščajočem obsegu histoloških in citoloških laboratorijskih preiskav ter ob hitrem razvoju patološke znanosti niso več ustrezali standardom in so bili zdravju zaposlenih škodljivi, na kar je SB BNm resno opozorila tudi mednarodna akreditacijska komisija, je
bila obnova več kot potrebna.

Po pričetku del v juliju 2015 in zaključku obnove v septembru 2015 smo pridobili 440 m2 razširjenih in sodobnih delovnih prostorov, okolju in zdravju zaposlenih zelo varne laboratorijsko opremo, sodobno avtopsijsko dvorano z dvema avtopsijskima mizama in 8 hladilnimi komorami za pokojne, sodoben histološki in citološki laboratorij s sodobno laboratorijsko opremo ter diskusijski mikroskop za konzultacije
in usklajevanja med patologi.

Na novo je bila letos lepo urejena tudi posebna soba za slovo od pokojnikov, kjer je svojcem omogočeno humano in etično slovo od pokojnika.

Celotna investicija je znašala 970.000 EUR; od tega smo prejeli donacijo za nabavo citološkega, diskusijskega mikroskopa s kamero v vrednosti 18.800 EUR od Zveze slovenskih društev za boj proti raku. Prenovo je sicer v celoti financirala Splošna bolnišnica Novo mesto.

V bolnišnici se Iskreno se zahvaljujejo Zvezi slovenskih društev za boj proti raku za donacijo. Zahvaljujejo se tudi vsem, ki so kakor koli sodelovali pri projektu prenove pato-citološkega oddelka; izvajalcem, zaposlenim v SB Nm in zunanjim sodelavcem.

(foto: SB Nm)