Prepoved letalskega prometa, tehničnih pregledov vozil

0
242

Od polnoči je potniški letalski promet nad Slovenijo prepovedan, kmalu naj bi temu sledila Evropska unija, ki zapira svoje zunanje meje. V luči krize se bo danes sestal Svet za nacionalno varnost, vlada pa se po besedah Jelka Kacina pripravlja na najbolj črn scenarij.

Letalski potniški promet se sicer, z nekaj izjemami, kot so na primer leti v humanitarne in zdravstvene namene, zaustavlja do 30. marca za prevoze znotraj EU, zunaj pa do preklica. Tik pred zdajci je na Brnik priletela skupina 120 turistov, ki je v nasprotju z navodili ministrstva za zunanje zadeve, prejšnji teden odpotovala v Istanbul.

Tehnični pregledi vozil
V veljavo je stopil tudi odlok o prepovedi izvajanje tehničnih pregledov vozil in drugih postopkov, potrebnih za registracijo vozila. Prav tako je prepovedano delo v tahografskih delavnicah. Prepoved velja do 16. aprila, veljavnost prometnih dovoljenj, vključno z zavarovanjem motornih vozil in ADR certifikatov za prevoz nevarnega blaga, ki v tem obdobju pretečejo, pa se podaljša za mesec dni, tako da veljajo do 16. maja.

Pekarne, mesnice, kmetije, tržnice in druge storitve, izvzete iz prepovedi

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji predvideva tudi izjeme za prodajalne z živili, kamor sodijo tudi pekarne in mesnice.

Tudi kmetije lahko še naprej ponujajo in prodajajo svoje pridelke na kmetiji, prav tako lahko delujejo tudi kmetijske zadruge. Izjema od prepovedi prodaje potrošnikom velja tudi za tržnice, kjer se prodajajo živila, ne pa tudi za prodajo drugih izdelkov.

Trgovine z živili

Poslovanje zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa prilagajajo tudi trgovci prodajaln z (večinoma) živilskimi izdelki. Večina jih je že prešla na skrajšan delovnik. Med večjimi trgovci pri nespremenjenem delovnem času ostajata Mercator in Trgovine Jager.

Trgovske družbe so sprejele tudi različne preventivne ukrepe, k spoštovanju teh in obzirnemu nakupovanju v odnosu do drugih pozivajo tudi kupce. V Tušu in Jagru so že omejili hkratno število kupcev v trgovinah, drugod se ta ukrep pričakuje v kratkem, po sprejemu ustreznih vladnih podlag.

Prodaja na daljavo in dostavne službe

Za prodajo na daljavo se šteje naročilo blaga ali hrane prek spleta, ne pa tudi naročilo storitve na dom. Prav tako ni dovoljen način poslovanja “take away” ali “drive in”. Še naprej lahko svojo dejavnost opravljajo dostavne službe.

Mehaniki, avtovleke da, vulkanizerji ne

Ker je javni prevoz začasno prepovedan, so avtomehanične in servisne storitve nujno potrebne in lahko še naprej delajo. Prav tako lahko kot vse nujne storitve za zagotavljanje javne varnosti in zdravja svoje storitve še naprej izvajajo avtovleke in druge pomoči na cesti. Ne velja pa to za vulkanizerske storitve.

Prodaja blaga in storitev podjetjem

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom se nanaša le na razmerja med podjetjem in potrošnikom in ne posega v poslovanje med podjetji. Tako lahko na primer še naprej posluje čistilni servis, če storitve opravlja za podjetja. Prav tako lahko svoje storitve še naprej opravljajo serviserji traktorjev. Kot namreč pojasnjuje vlada, odlok ne posega v razmerja med podjetji, torej med pravnimi ali fizičnimi osebami, ki opravljajo pridobitno dejavnost, ne glede na njeno pravnoorganizacijsko obliko ali lastninsko pripadnost.

Storitve javne varnosti in zdravja

Izvajanje drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kar vključuje tudi izvajanje psihološke pomoči, je dopuščeno. Psihološka pomoč je namreč nujno potrebna za zdravje posameznikov, je pa priporočeno, da se pri izvajanju pomoči uporabijo telekomunikacijska sredstva. V to kategorijo pa ne sodijo fizioterapevtske in masažne storitve, ki so prepovedane.

Pogrebna in pokopališka dejavnost

Pogrebna in pokopališka dejavnost se lahko še naprej izvajata, svetujejo pa pogrebe v družinskem krogu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj