petek, 29 marca, 2024
DomaKronikaPrevidno na socialnih omrežjih. Izsiljevalec v priporu

Previdno na socialnih omrežjih. Izsiljevalec v priporu

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so s kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Izsiljevanje po III. odstavku 213. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), pred preiskovalnega sodnika privedli 42-letnega osumljenca z območja PP Črnomelj. Preiskovalni sodnik je po zaslišanju zanj odredil pripor.

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da se je oškodovanec v začetku leta preko družbenega omrežja facebook pričel dopisovati z neznano mlajšo žensko, katera je na družbenem omrežju objavila svoje gole fotografije.

Kasneje je stik z oškodovancem navezal moški, ki naj bi bil njen oče in mu zagrozil, da naj mu v zameno za molk izroči denar, ker naj bi bila hči mladoletna. Oškodovanec se je zaradi strahu sestal z njim in mu izročil denar, vendar so osumljenci nadaljevali s stalnimi grožnjami in izsiljevanjem ter od njega ponovno zahtevali denar. Osumljenec je v sostorilstvu z drugimi osebami od februarja 2020 z grožnjami in ustrahovanjem od oškodovanca izsilili, da mu je ta izročil več kot deset tisoč evrov. Kriminalisti so odvzeli prostost 42-letnemu izsiljevalcu, ki so ga v preteklosti že večkrat obravnavali zaradi kaznivih dejanj ropov, nasilja v družini, goljufij, groženj in številnih premoženjskih kaznivih dejanj.

Policisti občasno prejmemo prijave izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij. Med oškodovanci so bile pogosto mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko, so še sporočili s PU Nm.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča