četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaPri nadzoru mesa Izbrane kakovosti brez nepravilnosti

Pri nadzoru mesa Izbrane kakovosti brez nepravilnosti

Več organizacij kmetov je v preteklih tednih izrazilo nestrinjanje z načinom ponudbe mesa, saj naj bi dva trgovca goveje stegno z oznako izbrane kakovosti (IK) ponujala po izredno nizki ceni, po kateri tako kakovostnega mesa ni mogoče pridelati. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je zato uvedla inšpekcijske postopke. Pri sledljivosti in označevanju mesa ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, izračun masnega toka pa zaradi velike količine podatkov še poteka.

Poleg tega se je nadzor izvajal tudi v veleprodaji in maloprodaji dveh trgovskih verig Spar in Tuš. Pri sledljivosti in označevanju mesa ni bilo ugotovljenih nepravilnosti. Izračun masnega toka govejega mesa pa zaradi velike količine podatkov pa še poteka.

Nadzor pri nosilcih certifikatov IK goveje meso izvajajo tudi organizacije za kontrolo in certificiranje. Poročil o njihovih ugotovitvah UVHVVR še ni prejel, so še sporočili z ministrstva.

Več organizacij kmetov je v prvih tednih januarja izrazilo nestrinjanje z načinom ponudbe prehranskih izdelkov, konkretno govejega mesa. Dva trgovca namreč goveje stegno z oznako Izbrana kakovost Slovenija v akciji ponujata po izredno nizki ceni, po kateri tako kakovostnega mesa ni mogoče pridelati oz. vzrediti. Na to se je ta teden odzval tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, Igor Hrovatič.

Ob razburjenju med kmeti je dogajanje komentiral tudi kmetijski minister Jože Podgoršekje v odzivu na novico, da dva trgovca goveje stegno z oznako Izbrana kakovost Slovenija v akciji ponujata po izredno nizki ceni, poudaril, da gre za podcenjevanje omenjene sheme in za napačno sporočilo potrošnikom. “Potrošnikom namreč dajemo vtis, da se lahko hrana pridela oziroma proizvede po tako nizkih cenah,” je dejal. Kot je še povedal novinarjem, je direktorju uprave za varno hrano naročil, naj inšpektorji preverijo vse masne tokove, ki so povezani z izdelki v teh akcijah. (24ur.com)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča