petek, 19 aprila, 2024
DomaVremePri nas drobtinice, na severu in jugu zajetna pošiljka

Pri nas drobtinice, na severu in jugu zajetna pošiljka

V teh dneh smo spet priča zanimivemu vremenskemu razvoju, ko se je Slovenija znašla v t.i. padavinski luknji, Alpe pa so postale nekakšna skakalnica za snežne padavine na jugu Evrope.

Ob prevladujočem severnem do SZ vetru, večina padavin pade na severni strani Alp. Zrak, ki doseže gorovje od severa, se je tukaj prisiljen dvigniti, s tem se ohlaja, iz njega se izloča vlaga. V zimskem času je običajno dovolj hladno za sneg in ob takšni vremenski situaciji v nekaterih alpskih krajih močno sneži več dni zapored. In slednje se je dogajalo te dni in verjetno se spomnite tudi pred tremi leti. Takrat je ponekod v Avstriji v kratkem času zapadlo več kot 2 metra snega. Prav tako pa je obilno snežilo južneje od Slovenije, na Balkanu.

In nekaj podobnega imam tudi zdaj, ko je veliko snega zapadlo na severni strani Alp in na Balkanu, še sploh v Grčiji, kjer celo na otokih ne pomnijo tako zajetne snežne odeje. Svoje so dodali še cikloni, ki so nastali nad morje. Kar konkretno pošiljko so tako med drugim dobili otoki Naksos, Mikonos in Santorini, pa tudi Kreta.

Ko zrak pride čez Alpe, se na njihovi južni strani spušča, segreva in suši, kar pomeni, da pri nas prevladuje suho vreme s sončnimi obdobji, temperature po nižinah niso preveč zimske. Slovenija se znajde v t.i. padavinski luknji in dobimo le snežne drobtinice. 😉

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča