Pri nas zima, tam doli poletje

0
353

Tri tedne po meteorološki zimi se danes začenja še astronomska oz. koledarska zima, ki pa bo v prvih dneh bolj jesenska. Svetli del dneva bo tako danes najkrajši, že v soboto pa se bo začel daljšati. Sprva komaj opazno, le za nekaj sekund dnevno, nato pa vse hitreje do pomladnega enakonočja, ko bomo vsak dan pridobili 3 minute več dnevne svetlobe.

Prvemu dnevu koledarske zime pravimo tudi zimski Sončev obrat oziroma solsticij. Nastopi, ko Sončevi žarki enkrat na leto pravokotno posvetijo na južni povratnik, kar pomeni, da je tega dne sonce pri nas navidezno najnižje na nebu. Severna polobla prejme precej manj Sončeve energije kot južna, zato se tu začenja zima, na južni polobli pa poletje.

Bolj, ko gremo proti severu, krajši je dan. Približno 800 kilometrov severneje v Berlinu v teh dneh od sončnega vzhoda do zahoda mine 7 ur in 40 minut, nad Helsinki pa le še slabih 6 ur. Če se pomaknemo še severneje, pridemo v območje polarnega kroga, kjer sonce pod obzorjem vztraja tudi po več dni skupaj. Na skrajni točki na severnem polu sonce vzide in zaide le enkrat letno, podobno velja tudi za južni pol, kjer imajo v teh dneh polarni dan.

Sonce se vsak dan navidezno giblje po nebu. Okoli poldneva se nahaja najvišje in sicer v smeri proti jugu. Takrat kot med obzorjem in smerjo proti soncu znaša okoli 20 stopinj. V prihodnjih mesecih bo sonce vsak dan nekoliko višje na nebu. Ob poletnem solsticiju, ki bo 21. junija, bo višinski kot znašal 65 stopinj.

(Rok Nosan)