petek, 19 aprila, 2024
DomaSlovenijaPridržali deset protestnikov

Pridržali deset protestnikov

Državni zbor je končal obravnavo predloga novega interventnega zakona s podaljšanjem nekaterih obstoječih in tudi novimi ukrepi za omilitev posledic epidemije covida-19. Predlog desetega protikoronskega zakona (PKP 10) prinaša za najmanj 180 milijonov evrov dodatnih ukrepov in je že močno razdelil poslance. A že dopoldne so se pred DZ začeli zbirati protestniki, nasprotniki sprejetja novega zakona.

Policisti Policijske uprave Ljubljane so opravili varovanje neprijavljenega shoda, ki se je pričel okoli 9. ure na Trgu republike, kjer se je do poldneva zbralo okoli 500 oseb. Udeleženci so bili opozorjeni, da je shod neprijavljen in v skladu z vladnim odlokom prepovedan, ter da so dolžni spoštovati navodila policije.

Policisti so opravljali naloge za varovanje državnega zbora, vzdrževali javni red, zagotavljali varnost udeležencev in cestnega prometa in izvajali nadzor nad upoštevanjem Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Udeležence so skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije opozarjali na vzdrževanje primerne razdalje in nošenje zaščitnih mask.

Nekaj pred 12. uro so se udeleženci odpravili po ulicah centra Ljubljane najprej do stavbe Ustavnega sodišča RS, nato na Prešernov trg pred stavbo NIJZ in nazaj na Slovensko cesto ter Trg republike, kjer se je shod okoli 15.30 zaključil.

Policisti so deset oseb, ki so huje kršile javni red in niso upoštevale ukazov pridržali za čas trajanja shoda skladno z Zakonom o nalogah in pooblastilih policije.

Na shodu so do sedaj zaznali eno kršitev Zakona o javnih zbiranjih, kjer vodijo postopek o prekršku zoper organizatorja, 19 kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru, ter kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa, ki mu bo podan predlog za uvedbo postopka o prekršku.

Zaznan je bil tudi primer kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, kjer vodijo predkazenski postopek zoper znanega osumljenca. Po do sedaj znanih podatkih sta bila lažje poškodovana dva policista. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj bodo ukrepali v skladu z zakonodajo, so sporočili s PU LJ.

(foto: arhiv)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča