Prijeli hrvaškega ‘Escobarja’ in osmerico – sodelovala tudi slovenska policija

Prijeli hrvaškega ‘Escobarja’ in osmerico – sodelovala tudi slovenska policija

-
0 327

V Sloveniji in na Hrvaškem je policija aretirala člane kriminalne združbe. Kot poročajo hrvaški mediji, so policisti v sklopu akcije NANA odvzeli prostost devetim osebam, šestim Hrvatom, Špancu oz. Kolumbijcu in Bosancu oz. Nizozemcu (imata po dva potna lista) in še enemu Nizozemcu. Šlo je za združbo pri kateri je policija zasegla 100 kg kokaina. Slednjega so tihotapili iz Južne Amerike do Evropske unije.

Slovenska policija je v Ljubljani prijeli hrvaškega državljana, enega od glavnih organizatorjev v mednarodni kriminalni združbi.

Po poročanju hrvaških medijev so aretirali ‘hrvaškega Escobarja,’ o katerem so poročali že leta 2007. Takrat so preiskovalci sporočili, da so razbili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s preprodajo kokaina in heroina po Evropi, tudi na Hrvaškem.

Med aretiranimi hrvaškimi državljani so osebe stare od 39 do 59 let. Poleg omenjenega hrvaškega ‘Escobarja,’ so med aretiranimi še trgovec iz Zagreba, ter trije bratje. Eden je diplomirani kriminalist, drugi je dizajner in lastnik podjetja, tretji pa voznik. Med aretiranimi je tudi prometni tehnik, prav tako iz Zagreba.
Hrvaški preiskovalni urad (USKOK) je objavil, da za člane združbe obstaja utemeljeni sum storitve kaznivih dejanj s področja delovanja zločinske združbe in prepovedane trgovine s prepovedanimi drogami.

Tri osebe so usumljene, da so od januarja 2017 do marca letos na območju Hrvaške, Slovenije in preostale Evropske unije organizirali kriminalno združbo in v ta sistem vključili še ostale osumljence, ki so jih uporabili za nakup in prevoz droge iz Južne Amerike do Evrope. Cena za kilogram je bila od 21.000 do 33.000 evrov za kilogram.

Drogo so tihotapili z ladjo. Skrita je bila v kontejnerju, kjer je bilo 20 ton kovinskih odpadkov.

(simbolna fotografija)