Solze svetega Lovrenca

0
1669

Noč oz. že četrtkovo jutro bodo na nebu krasile solze, solze svetega Lovrenca oz. meteorski roj perzeidov, ki izhajajo iz ozvezdja Perzej.

Vsako poletje lahko med 17. julijem in 24 avgustom na nebu opazimo utrinke, padajoče zvezde. Največ jih je med 9. in 13. avgustom, odvisno od posameznega leta. V letu 2020 bomo največ utrinkov videli v noči med 12. in 13. avgustom. V eni uri boste lahko videli kar 75 utrinkov. Najbolje bo utrinke opazovati v zgodnjih jutranjih urah (med 3. in 4. uro), a takrat bo nebo že osvetljevala luna, ki bo zakrivala tiste najšibkejše utrinke.

Utrinki ali meteorji nastanejo iz zelo drobnih prašnih delcev in zasvetijo nekje 90 kilometrov nad površjem. So zelo hitri, pri letu skozi ozračje pa sprostijo kar nekaj energije. Ti prašnati delci oziroma kamenčki so večinoma manjši od milimetra, za sabo pa jih je pred leti v svoji orbiti pustil komet Swift-Tuttle. Zemlja vsako leto približno ob enakem času, okoli 12. avgusta, prečka tirnico tega kometa, kjer so ostali prašnati delci.

Zakaj solze svetega Lovrenca?

Solze svetega LovrencaLovrenc je bil eden od sedmih diakonov v času papeža Siksta II., ki ga je postavil za upravnika cerkvenega premoženja in mu izročil skrb za reveže.

Ko so pod cesarjem Valerijanom papeža prijeli in ga peljali v smrt, je cerkvenemu premoženju grozila zaplemba, je Lovrenc premoženje razdelil med siromake. Svoje dejanje je Lovrenc plačal z mučeniško smrtjo.

Rimski načelnik Hipolit je namreč Lovrenca poklical predse in zahteva, da mu izroči vse premoženje, ki ga poseduje Cerkev. Lovrenc pa je zbral vse reveže, katerim je razdelil cerkveno premoženje, in jih pripeljal pred sodnika. To je Hipolita tako razjezilo, da je diakona Lovrenca dal mučiti. Nazadnje so ga ranjenega položili na razbeljen raženj in živega pekli. Izdahnil je v molitvah. To je bilo 10. avgusta leta 258.

Ob strašnih Lovrenčevih mukah je nebo pretakalo solze. (vir: Družina)

(foto: Marjan Borovnik/DolenjskaNews)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj