Prišla bo pomlad

Prišla bo pomlad

-
1 302

Na današnji dan pred 67 leti, leta 1952, pa je bila marsikje v zahodnem in osrednjem delu Slovenije zabeležena najvišja snežna odeja v 20. stoletju. V Ljubljani so izmerili 146, na Bledu 180, na Bohinjskem 263, pri izviru Soče pa kar 295 cm snega. O izjemnosti takratnega dogajanja govori podatek, da v prestolnici po tem dnevu ni bilo nikoli več kot meter snega. Letos niti 10 cm.

Pred nami je jasna noč, ki ji bo sledilo sončno jutro. Nebesno modrino bo zjutraj nekoliko zastirala le visoka oblačna koprena. Ponekod na Primorskem bo še pihala šibka burja in tukaj bodo najnižje jutranje temperature večinoma med 0 in 3 st. C. V alpskih dolinah bo okoli -5 st. C, drugod po državi pričakujemo med -3 in -1 st. C.

Hladno jutro se bo prevesilo v sončen in topel dan. Sonce bo nekoliko zastirala le visoka oblačna koprena, ki bo za razliko od danes jutri nekoliko gostejša v zahodni Sloveniji. Najtopleje bo na Goriškem in v Vipavski dolini. Tukaj se bo ogrelo do 18 st. C. Drugod po državi pričakujemo med 13 in 15 st. C. Zaradi maestrala bo kakšna stopinja manj ob morju, torej 12 st. C.

Tudi v višine bo jutri dotekal še toplejši zrak. V visokogorju se bo ogrelo, saj bo dnevna temperatura nekaj stopinj nad lediščem. Prevladovalo bo jasno vreme z oblačnimi koprenami. Sprva bo še pihal SV veter, ki pa bo popoldne skoraj povsem ponehal. Pri obisku gora v prihodnjih dneh velja posebna previdnost, saj se bo zaradi otoplitve predvsem na soncu izpostavljenih legah močno povečala nevarnost proženja snežnih plazov.

Nedelja in ponedeljek nam prinašata obilo sonca in še nekoliko višje temperature, ki bodo marsikje več kot 15 st. C, le na Primorskem bo zaradi obrata vetra na JZ-dno smer nekoliko manj toplo. Jutranja megla bo le malo verjetna, še največ možnosti zanjo bo ob morju. V torek se bo JZ veter nekoliko okrepil. Na Primorskem bo precej megle ali nizke oblačnosti, drugod po državi se bo nadaljevalo sončno in za ta čas zelo toplo vreme. Od srede naprej je napoved še nekoliko negotova, a po trenutno scenariju si lahko še naprej obetamo sonce in visoke temperature. (Rok Nosan)