četrtek, 25 aprila, 2024
DomaSlovenijaProtest v Ljubljani: 'Kmet je na svoji zemlji kralj'

Protest v Ljubljani: ‘Kmet je na svoji zemlji kralj’

Opoldne se je pred poslopjem parlamenta v Ljubljani začel drugi protestni shod kmetov v zadnjem mesecu dni. Mimo državnega zbora so se zapeljali tudi s traktorji in kmetijsko mehanizacijo. “Od kmetovanja nas živi bolj malo, od kmetijstva živimo vsi,” so opozorili v kmetijskih organizacijah in napovedali, da bodo s protesti nadaljevali, če z vlado ne bodo dosegli dogovora. Zaradi shoda v centru Ljubljane nastajajo daljši zastoji, policija zato odsvetuje potovanje v center mesta.

Kmetje iz različnih delov Slovenije so se že pred 12. uro začeli zbirati na Trgu republike pred državnim zborom. Številni so s seboj prinesli zastave in transparente. Kolona traktorjev in kmetijske mehanizacije je nato zapeljala mimo državnega zbora in glasno hupala.

“Kmet je na svoji zemlji kralj,” je uvodoma povedal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved, ki je dodal, da so pripravili vseslovenski shod kmetov v Ljubljani, kjer so protestov vajeni, vendar ne protestov kmetov, je povedal.

Razočarani so nad vlado, ker jim niso podali rešitev, čeprav naj bi si skupaj prizadevali za dialog. Odgovore vlade in ministrstev je Medved označil za nesprejemljive. “Tukaj smo, ker želimo ohraniti pravico do kmetovanja. Zavedamo se, da imamo tudi odgovornosti,” je povedal Medved in dodal, da ne zahtevajo denarja ali odstopa, temveč “pravično politiko kmetovanja”.

Napovedal je, da bodo v primeru, da jih vlada ne bo poslušala, s protesti nadaljevali. Želijo si rešitev, ki bodo v prid kmetov in potrošnikov. V društvu kmetic so se pridružili zahtevam sindikata. “Moti nas, kako družba in vlada gledajo na nas,” so dodali v društvu, kjer so poudarili, da z rastlinami in živalmi ravnajo odgovorno.

Kmetje od sindikata zahtevajo, da v celoti izpogaja zahteve do vlade. Med njimi so, naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, naj se zmanjša območja Nature 2000, naj bodo ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter naj se neposredna plačila in ostala sredstva uskladijo z inflacijo. Zahtevajo tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter zavrnitev Uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

Podoben shod so kmetje že pripravili 24. marca, čemur je nato sledil sestanek z vlado in dogovor o oblikovanju delovne skupine. Minuli teden pa so nato predstavniki organizacij s področja kmetijstva sporočili, da so pogajanja z vlado opustili. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča