sobota, 20 aprila, 2024
DomaSlovenijaProtest: 'z vami smo od zibelke do groba'

Protest: ‘z vami smo od zibelke do groba’

Po gasilcih so se na ulice odpravili tudi medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstveni negi. Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga, mogoče boste že jutri v nezadovoljnih rokah, medicinske sestre smo z vami od zibelke do groba in minister nima časa za medicinske sestre, ker popoldne rešuje zdravstvo pri zasebniku, to so med drugim na današnjem protestu pred državnim zborom in vlado sporočali protestniki, ki zahtevajo odpravo plačnih krivic.

Zaposleni v zdravstveni negi, med katerimi so medicinske sestre, zdravstveni tehniki, bolničarji, reševalci, babice in negovalci, so svoje nezadovoljstvo izrazili z glasnimi žvižgi in številnimi transparenti. Na njih je denimo pisalo Ignoranca in poniževanje nista pot do dialoga; Medicinski sestri skrb in empatija ne plačujeta položnic; Ogrožena zdravstvena nega, ogrožen bolnik, ogrožena medicinska sestra ter Golob, čas je, da si zamrzneš krila. Podpreti so jih prišli tudi reševalci z reševalnimi vozili in sirenami.

Pred vladno palačo je zbrane nagovorilo vodstvo sindikata. Generalni sekretar sindikata Marjan Meglič je bil kritičen do izjav ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da bodo “vse reševali za mizo”. “Za mizo smo sedeli dneve, tedne, mesece, pa nismo prišli nikamor. Ne moremo verjeti tem besedam. Tukaj smo, da pokažemo, da smo enotni, da držimo skupaj,” je dejal. “Zdravstvene reforme ni brez medicinske sestre in je tudi ne bo,” so na protestu v prestolnici izpostavili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije.  “Za enako plačilo vedno več dela? Ne hvala!”, so poudarili ob tem, ko so opozorili na izgorelost zdravstvenih delavcev. “Za mizo smo sedeli mesece, a mi nismo sodniki in tožilci in za nas ni srečnega konca,” se je slišalo na protestnem shodu, množica pa je ob tem glasno izrazila svoje strinjanje. “Ne želimo dviga poprek in počez, ampak si želimo popraviti nesorazmerja, ki so nastala z lanskim dogovorom. Za plače medicinskih sester se bomo borili do konca,” je sporočil sindikat. “Ne bomo nasilni, bomo pa jasni in glasni.” 

Po oceni predsednice sindikata Slavice Mencingar je žalostno, da so se medicinske sestre morale s protestom podati “na pot dokazovanja, kdo smo, kaj smo in koliko smo vredne v tem sistemu”. Tudi ona se je obregnila v ministrove izjave, da je zdravstvo treba obravnavati kot celoto. “Medicinske sestre smo del te celote, ampak le takrat, ko je treba delati 24 ur na dan, vse dni v letu. Brez nas ni zdravstva,” je dejala.

Zbrane so nagovorili in jim izrazili podporo tudi predsednik konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj, predsednica stanovske Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman, pa tudi predstavnika civilne iniciative Glas ljudstva in Srebrne niti.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v torek izpostavil, da so se s podpisom decembrskega sporazuma dogovorili tudi za nadaljevanje pogajanj v okviru oblikovanja novega plačnega stebra za zdravstvo in socialno varstvo, v katerih bi naslovili nesorazmerja. “Kar bodo medicinske sestre zahtevale na shodu, bo urejeno v stebru, za mizo, če shod bo ali če ga ne bo,” je poudaril. (STA)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča