nedelja, 16 junija, 2024
DomaKronikaPU Nm s povečano prisotnostjo in ukrepanjem do izboljšanja varnostnih razmer

PU Nm s povečano prisotnostjo in ukrepanjem do izboljšanja varnostnih razmer

Letos so policisti PU Nm v okolici Novega mesta na posameznih območjih obravnavali povečano število premoženjskih kaznivih dejanj, največ tatvin, pa tudi gostitev ravnanj posameznikov, ki so motila okoliške prebivalce (krajevne skupnosti Bučna vas, Gotna vas, Šmihel in Otočec). Predvsem je šlo za kršitve povezane s hrupom in predvajanjem glasne glasbe, drugih kršitev javnega reda in miru in kurjenja v naravnem okolju. V vseh primerih so se odzvali, opravili oglede krajev kaznivih dejanj in zbirali obvestila.

Policisti PP Novo mesto so v okviru intenzivnega preiskovanja zbrali dovolj dokazov, da so štiri osumljence s kazenskimi ovadbami zaradi več kot 70 kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete privedli k preiskovalnemu sodniku. Ta je po zaslišanju zoper vse odredil pripor. Policisti PP Novo mesto so letos na varnostno obremenjenih območjih opravili 16 hišnih preiskav. Osumljencem so zasegli pet kosov orožja in 20 kosov streliva. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj so 23 osumljencem odvzeli prostost.

Odzvali so se in ukrepali tudi ob ugotovljenih kršitvah, katerih obravnava ni v neposredni pristojnosti policije. V takem primeru so o tem obvestili drug prekrškovni organ, različne inšpekcijske službe in druge organe (zanemarjanje otrok, neobiskovanje osnovne šole, beračenje, kampiranje v naravnem okolju, kurjenje in sežiganje odpadkov itd.). Letos je bilo takih primerov 508.

V maju so policisti PP Novo mesto izvajali več poostrenih nadzorov, katerih namen je bil odkrivanje in preprečevanje vseh oblik protipravnih in motečih ravnanj in izboljšanje občutka varnosti ljudi na teh območjih. V zadnjih treh mesecih so novomeški policisti izvedli devet tovrstnih nadzorov, v katerih so sodelovali policisti PP Novo mesto, policisti z drugih policijskih postaj PU Novo mesto, vodniki službenih psov, policisti postaje konjeniške policije, območja pa smo nadzirali tudi s pomočjo policijskega helikopterja.

Enega teh poostrenih nadzorov so na območju Novega mesta izvajali v petek, 3. 6. 2023. Policisti so opravili hišno preiskavo v naselju Pot v gaj, nadaljevali so z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin kaznivih dejanj, storjenih na javni prireditvi Cvičkarija v Novem mestu. Med kontrolo cestnega prometa so ustavili in kontrolirali 65 voznikov. Zaradi ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov so kršiteljem izdali pet plačilnih nalogov, opravili šest identifikacijskih postopkov, odredili dva preizkusa alkoholiziranosti in izrekli opozorilo, so še sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

(Foto: PP Novo mesto)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča