FOTO: Pustni torek, maske in velika noč

0
697

Pustni čas je tesno povezan z Veliko nočjo, ki je premakljiv praznik in je na vrsti prvo nedeljo po prvi spomladanski polni Luni (velika noč je med 22. marcem in 25. aprilom).

Ko imamo datum Velika noči, odštejemo 40+6 dni (nedelje se ne štejejo) tako, da dobimo pepelnično sredo, dan pred sredo pa je pustni torek.

Beseda pust, ki jo je poznal že Trubar, je verjetno nastala iz »mesopust«, to je iz besed meso in postiti se ali iz meso in pustiti, kar bi bil dobeseden prevod iz italijanskega izraza carneleva v pomenu »opusti meso«.

Iz italijanskega carneleva je nastala beseda carnevale, iz te pa evropska kulturna beseda karnevál v pomenu »praznovanje pusta« ali »pustovanje, pust«.

Danes je pri nas izraz mesopust zastarel in se ne uporablja več, v ruskem okolju pa še vedno pomeni »štiridesetdnevni post«.

K pomenu besede »maškara, pustna šema« obstajajo še izrazi: pústar, pústnjak, pústnik, fášenk in kurent. Izraz pústnik pomeni še izraz za meseca februar in marec.

Kot splošna beseda ima kurent pomen »pustna šema v kožuhu, z zvonci okrog pasu in posebnim pokrivalom, znana v vzhodni Sloveniji« (Wikipedija)

In na pustni torek so se upokojenci DU Mali Slatnik odpravili na pohod. Tokrat nekoliko drugače. Ustavili so se v Gostilnici Slatnik na Velikem Slatniku, kjer jih je piratkinja Klavdija postregla z domačimi krofi. Prav tam pa smo ujeli tudi najmlajšega leva, ki je prijetno drmuhcal.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj