Putin ukazal delno mobilizacijo, nekateri že zapuščajo Rusijo

0
737

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal ukaz o delni mobilizaciji, ki se začenja z današnjim dnem. Vpoklicani bodo le pripadniki rezervnih enot oziroma ljudje, ki so že služili v vojski, je dejal. Vpoklicanih bo 300.000 ljudi. Letalske karte iz Moskve so razprodane. Najcenejši leti iz ruske prestolnice v Dubaj stanejo več kot 5000 evrov. Rusi namreč množično bežijo iz domovine, saj se bojijo mobilizacije.

Po podatkih Aviasalesa so bili direktni leti iz Moskve v turški Istanbul in armenski Erevan, obe destinaciji, ki Rusom omogočata vstop brez vizuma, danes razprodani. Nekatere poti, ki vključujejo postanke, vključno s tistimi iz Moskve v Tbilisi, prav tako niso bile na voljo, medtem ko so najcenejši leti iz prestolnice v Dubaj stali več kot 300.000 rubljev (5040 evrov) – približno petkratnik povprečne mesečne plače, poroča Reuters.

V televizijskem nagovoru je Putin dejal, da je bil njegov namen “osvoboditi” vzhodno ukrajinsko regijo Doneški bazen in da se večina tamkajšnjih prebivalcev ne želi vrniti pod “jarem neonacistov”. Putin je napad na Ukrajino oziroma “posebno vojaško operacijo” v tej državi februarja utemeljeval z “denacifikacijo” in “demilitarizacijo” Ukrajine.

Putin se je oglasil dan po, ko so proruske oblasti v štirih pokrajinah v Ukrajini, ki so jih zasedle ruske sile, napovedale skorajšnje referendume o priključitvi Rusiji. Glede predlaganih referendumov je Putin dejal, da podpirajo tamkajšnje prebivalce. Nimamo moralne pravice, da te ljudi pustimo na cedilu, je dejal. Referendumi v Lugansku, Donecku, Hersonu in Zaporožju naj bi potekali v prihodnjih dneh, od 23. do 27. septembra.

Po Putinovih besedah je Zahod pokazal, da ne želi miru med Ukrajino in Rusijo. Zahod je obtožil, da je prekoračil vse meje v svoji agresiji zoper Rusijo, ki da jo želi uničiti. Dodal je, da Zahod Rusijo jedrsko izsiljuje. Rusija ima “veliko orožja za odgovor” na grožnje Zahoda, je dejal.

“Če bo ogrožena ozemeljska celovitost naše države, bomo uporabili vsa razpoložljiva sredstva za zaščito naših ljudi. To ni pretvarjanje,” je dejal. Predsednik je odredil tudi povečanje sredstev za proizvodnjo orožja. (STA)