Rahljanje, ko ne bo nobenega na novo okuženega

0
3984

Število hospitaliziranih zaradi koronavirusa v Sloveniji ostaja enako kot v soboto, v bolnišnicah se je zdravilo 95 bolnikov s covidom-19, od tega na intenzivni negi 34. Dve osebi sta umrli, tako je število mrtvih po okužbi naraslo na 55. Je pa dobra novica, da je ob sicer le 554 testiranih na novo okuženih le 7 ljudi.

Šele ko v Sloveniji ne bo nobenega na novo okuženega in to več dni zapored, bo vlada začela razmišljati o konkretnejšem rahljanju ukrepov. Nikakor se nam ne sme zgoditi, da bi določene dejavnosti odprli, potem pa jih bili primorali ponovno zapreti, opozarja dr. Bojana Beovič, vodja svetovalne skupine covid-19: ‘Torej spiska ni mogoče ocenjevati od stroke do stroke oz. dejavnosti do dejavnosti. Treba je v bistvu, katere omejitve prinašajo na eni strani največjo gospodarsko škodo, na drugi strani pa je treba pogledati tiste dejavnosti, ki jih ob upoštevanju vseh ukrepov najlažje odpremo.Torej ne vse naenkrat, zato da je možno na vsakem koraku oceniti, ali je prišlo do povečanja epidemije, povečanja števila primerov. In potem, ko ugotovimo, da je bilo to odpiranje varno, potem opravimo naslednji korak.’

Od jutri naprej naj bi postopoma začeli uvajati ambulantne specialistične preglede, rehabilitacije in druge nenujne oblike zdravljenja. Kaj točno bodo odprli, se bodo odločali v prihodnjih dneh, ko bodo dobili podatke novih obolelih za covidom-19. Ambulante bodo postopoma odpirali tam, kjer bo to varno, vendar le za paciente, ki nimajo znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj